Radar · Miljö

Vattenfall anklagas för fusk med utsläppssiffror

Vattenfall har angett falska utsläppssiffror för att få tillstånd att bygga ett nytt kraftverk i Amsterdam, menar en lokal miljöorganisation.

Det svenska energibolaget Vattenfall har manipulerat utsläppsstatistik för att kunna få tillstånd för ett nytt biomassakraftverk i Amsterdam. Det hävdar en lokal miljöorganisation, som nu har dragit i gång en rättsprocess mot bolaget.

Vattenfall planerar att bygga ett nytt kraftverk som ska drivas med biomassa (trä) i Amsterdam. Enligt planerna, som har beviljats tillstånd, ska det nya biomassakraftverket ersätta ett äldre kraftverk som finns på samma plats. Om det blir av, blir kraftverket det största som drivs med biomassa i Nederländerna.

Har manipulerat utsläppssiffror

Platsen som avses för bygget ligger dock intill känsliga naturområden och det nya kraftverket får därför inte leda till större utsläpp av giftiga kväveoxider. Men det är precis vad som kommer att ske, menar den holländska miljöorganisationen Mobilisation for the Environment, MOB, som nu har dragit Vattenfall inför domstol, rapporterar Vetenskapsradion.

Enligt miljöorganisationen har det svenska energibolaget fuskat med siffror för att få tillstånd för bygget. Genom att ange utsläppssiffror för det befintliga kraftverket som är tre gånger högre än i verkligheten, har man fått det planerade biomassakraftverket att se mycket renare ut, hävdar organisationen.

– Vår åsikt är att Vattenfalls tillstånd är baserat på bedrägeri, säger Johan Vollenbrouk, chef för miljöorganisationen, till Vetenskapsradion.

Vattenfall nekar till anklagelserna och menar att de inte har gjort något fel i tillståndsprocessen. Enligt bolaget kommer biomassakraftverket inte att leda till högre utsläpp av kväveoxid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV