Glöd · Panelen

Syrepanelen om valet i USA

Valet i USA närmar sig med stormsteg och intresset för att rösta är ovanligt stort.

Varje vecka svarar paneldeltagare från olika delar av samhället. Veckans fråga handlar om valet i USA – hur kommer det att gå? Och vad kommer det att innebära?

En av Donald Trumps första åtgärder som president var att sätta stopp för bistånd som på något sätt kan kopplas till aborträtten. President Trumps utrikesminister, Pompeo, driver en tydlig ideologisk linje där religiösa rättigheter ska sättas över andra mänskliga rättigheter. Omval av Trump betyder fyra år till av hotade mänskliga rättigheter världen över, inte minst drabbar detta kvinnor och hbtq+personer. Att Trump inte får sitta i fyra år till är viktigt, inte bara för USA, utan för hela världen.

Labangalatika Dasi, 59 år, it-tekniker

Det är svårt att veta med valresultat i USA med deras underliga sätt att räkna och vikta röster, men just nu ser det ut som att stödet för Trump inte sträcker sig utanför hans dedikerade supportrar, vilket borde innebära att Biden blir vald. Och det innebär väl att USA fortsätts styras med en politik till höger om de flesta svenska partier fast på ett lite mer förutsägbart och polerat sätt.  Det finns ju en oro för att Trump skulle vägra släppa makten, men jag tror inte han skulle få stöd för det.

Max Andersson, 46 år, styrelseledamot, Partiet Vändpunkt

Jag hoppas på en ”blå våg” av demokratiska röster som är så stor att den inte kan fuskas bort. Om Demokraterna får en rejäl majoritet i senaten också finns chans för reformer som flyttar makt till folket och gör människors liv bättre. Sjukvård, domstolsreform, rösträttslag, filibusterreform, rösträtt åt DC och Puerto Rico, och lagar för att minska pengarnas makt i politiken … Och USA kommer att sluta sabotera det globala klimatarbetet, och istället börja göra mindre än vad som krävs.

Pontus Bergendahl, 51 år, Extinction rebellion

Ibland motiveras jag av tanken på att miljörörelsen bidrar till vilken typ av revolution vi kommer se. För revolution kommer det bli oavsett, om vi tror på forskarna. Jag är inte den revolutionära typen men måste jag välja faller mitt val på den jämlika, fredliga och omtänksamma, som jag hoppas är möjlig om vi hinner bromsa i tid. Valklimatet i USA känns snarare som ett förebud om det motsatta.

Maktlösheten, för majoriteten av jordens befolkning som sitter på läktaren, är total. Vi får bara hoppas att den framtida revolutionen lindras något om rätt val görs. Det påminner mig om när jag var liten och tittade på tv när Sverige spelade i fotbolls VM. Jag kände att om jag bara hoppades tillräckligt mycket så kanske, kanske kunde jag hindra Brasilien från att peta in ännu ett mål.

Anna Stenvinkel, 52 år, generalsekreterare, Forum Civ

Jag vill så klart att Biden ska vinna. Men även om han gör det tror jag att det kommer bli smutsiga efterspel med fortsatt polarisering. Arvet efter Trump kommer leva kvar, inte minst med valet av Amy Coney Barret som är den tredje domaren som valts in i USA:s högsta domstol under Trumps mandatperiod. De konservativa domarna har nu en klar majoritet och det kommer påverka USA en lång tid framöver.

Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet

Biden vinner av tre anledningar: 1. Trumps misslyckade covidhantering. 2. Biden är inte Clinton. 3. Trump har förlorat sin analysförmåga och har blivit en ren gnällunge. Trump vann valet på grund av en unikt illa omtyckt motståndare (på grund av en blandning av sexism och den krigshetsarpolitik hon stod för). Få kommer ihåg att Trump gjorde stor grej av Irakkriget 2016. Oavsett vem som vinner så förlorar arbetare och klimatet. För det är två högerpolitiker där en är en klimatfördröjare och en klimatförnekare.

Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare på Framtidsjorden

Klimatet är en liten fråga i valdebatten, men en stor fråga för mänskligheten. Den amerikanska utrikespolitiken påverkar och dikterar politiska trender, beslut och regeringar i hela världen. Denna hegemoni kännetecknar tiden vi lever i och USA upprätthåller det nuvarande systemet. Att USA kommer med i matchen är avgörande för en global rättvis klimatomställning. Klimatomställning måste inkludera alla, men framförallt dem som har mest makt och dessutom högst utsläpp.

Tove Ahlström, 43 år, vd, tankesmedjan Global utmaning

De flesta opinionsundersökningar visade att Clinton skulle bli president 2016. Hillary fick flest röster, men vann inte ändå på grund av valsystemet. Denna gång lutar opinionsundersökningarna åt Biden på samma sätt, men osäkerheten är fortsatt stor. Jag hoppas att så många amerikaner som möjligt använder sin röst den 3 november och att valresultatet blir tydligt och sedan efterföljs.

Gunnel Malm, 72 år, pensionär

Jag hoppas givetvis att Biden vinner, men om han vinner, då utbryter totalt kaos. Om en president kan ljuga som Trump gör, säga ”stay calm, stand by” till de högerextrema, håna sin motståndare och kalla allt fake news som tidningarna skriver, och det accepteras, då är väl landet inte värd något bättre. Trump gör vad som helst för att sitta kvar!

Malin Nilsson, 36 år, generalsekreterare, IKFF

Förhoppningsvis får vi se en förändring. Genom att dra sig ur internationella samarbeten, ställa sig i vägen för kvinnors reproduktiva hälsa och rättigheter och undergräva arbetet mot klimatförändringar har Trumps politik allvarligt underminerat global säkerhet. Valet har därför stor betydelse för betydligt fler än det amerikanska folket. Tyvärr kommer valet inte innebära så stor skillnad i frågor om militarism och kärnvapen, men förhoppningsvis får vi se en återgång till mer internationell samverkan och multilateralism.

German Bender, 44 år, programchef, Arena Idé

Det ser ju onekligen ut som om Biden har ett rejält överläge, även i vågmästarstater, men efter förra USA-valet är det nog ingen som fullt ut vågar lita på opinionsmätningar. Hur det går kommer vi kanske inte veta ens efter valdagen, eftersom alla röster inte hinner räknas. Det mest oroande är att valresultatet – särskilt om det fortfarande är oklart dagarna efter valet – kan leda till våldsamheter runtom i landet. I det läget är det inte osannolikt att Biden skulle försöka dämpa protesterna, medan Trump skulle underblåsa dem.

Jonas Bane, 33 år, ordförande, Klimatriksdagen

Biden ser ut att vinna stort och det är en vinst för klimatet. Trump har inneburit en stor törn i det globala samarbetet då en huvudpart aviserat att lämna både Parisavtalet och WHO. Jag hoppas resultatet leder till nytändning i den globala diplomatin och större framtidshopp.

Rickard Nordin, 37 år, riksdagsledamot, Centerpartiet

Jag hoppas så klart att Biden tar hem det hela. Det vore bra för klimatet. Inte bara det globala som påverkar temperaturen utan också för samtalsklimatet, det demokratiska klimatet och trygghet och stabilitet.

Jan Strömdahl, 83 år, ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen

Skönt att slippa rösta på riktigt. Vi är ju inte stat 51 ännu. Men jag tror och hoppas på Demokraterna. Forskare och aktivister i USA börjar ställa krav på Biden att stödja kärnvapenförbudet och en fossilfri framtid.

Anna-Carin Hall, 59 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

Joe Biden har goda chanser att ta hem detta men Donald Trump är ännu inte uträknad. Från ett kvinnorättsperspektiv är Joe Biden att föredra, då Trump tidvis har fört en kvinnofientlig politik och nu senast nominerat en ny domare till USA:s högsta domstol, Amy Coney Barrett, som tidigare har propagerat mot det domstolsutslag som sedan 1973 gett amerikanska kvinnor rätt till fri abort. Joe Biden har dessutom en uttalad agenda för ökad jämställdhet i sitt valprogram. Det har inte Trump.