Radar · Inrikes

Polis frias från koppleri – behåller jobbet

Tingsrätten frikänner en polisman som åtalats för grovt koppleri.

En polis som åtalats för grovt koppleri frikänns av Stockholms tingsrätt. Han döms dock för flera andra brott till böter. Han behåller sitt jobb som polis. ”Han är naturligtvis väldigt glad över det”, säger mannens advokat Patric Lindblom.

Mannens hustru döms dock till fängelse i tre år och sex månader för grovt koppleri och grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet hade paret tillsammans drivit en massagesalong i Stockholm och utnyttjat kvinnor som har sålt sexuella tjänster. Tingsrätten anser det dock endast bevisat att kvinnan har gjort sig skyldig till koppleribrott.

Bevisen mot henne har varit många och övertygande, enligt rätten. Kvinnorna som sålt sex har själva berättat att det är den nu dömda kvinnan som styrt bordellverksamheten, vilket hon själv har bekräftat till stora delar.

Hon har genomgående förnekat att hennes man haft kännedom om verksamheten, och mannen frikänns helt från misstankarna om inblandning i det.

Hämtat pengar och fixat el

Enligt rätten har åklagarens argumentation bland annat byggt på att polisen ”borde förstått” att det förekom bordellverksamhet på hans hustrus salong, och att han som polis borde varit mer misstänksam kring ryktet om sexhandeln som han kände till om salongen.

Åklagaren har även bland annat lyft att mannen införskaffat olika saker till lokalen, fixat elfel i salongen och hämtat pengar i kuvert därifrån.

Men det saknas direkta vittnesmål eller andra bevis som styrker att mannen känt till eller på något sätt främjat den illegala verksamheten på salongen.

– Jag tycker det är en utmärkt välskriven och detaljrik dom, där tingsrätten har bemödat sig om att analysera utredningen som åklagaren har lagt fram och det som min klient har sagt, säger mannens advokat Patric Lindblom.

Vardagliga bestyr

Det arbete som mannen faktiskt har utfört med koppling till salongen har handlat om helt andra saker än att främja den illegala verksamheten, säger Lindblom.

– Han har hjälpt sin fru med vardagliga bestyr, det har inte haft något med koppleri att göra.

Har det varit jobbigt för din klient sedan misstankarna mot honom blev kända?

– Det är klart det är jobbigt för alla, men det är nog extra jobbigt som polis. Att dessutom sitta häktad i fem månader är väldigt ensamt och påfrestande naturligtvis, samtidigt som du som polis kanske inte gärna sitter tillsammans med andra intagna, som inte alltid är så positivt inställda till poliser.

Kvar som polis

Mannen döms dock för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot vapenlagen samt för ringa dopningsbrott, efter att man hittat militära larmminor, skarp ammunition och dopningsmedel i hans bostad. Påföljden blir 80 dagsböter.

Mannen kommer inte att sparkas från sin polistjänst, enligt domen från tingsrätten, som inhämtat ett yttrande från Polismyndighetens ansvarsnämnd.

– Han är naturligtvis väldigt glad över det. Han vill ju verkligen jobba som polis och trivs väldigt bra med det. Så det var naturligtvis en oro han hade, om han mot sitt nekade skulle dömas och bli av med jobbet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV