Radar · Integritet

App för elevers hälsouppgifter anmäls

Göteborgs kommun anmäler sig till Datainspektionen efter att vårdnadshavare har uppmanats att uppge känsliga uppgifter om sina barns hälsa.

Elever och vårdnadshavare på skolor i Göteborg har på felaktiga grunder uppmanats att ladda upp känsliga personuppgifter till appen Qleva, som ägs av ett privat bolag. Nu har Grundskoleförvaltningen anmält händelsen till Datainspektionen.

Efter skolstarten informerades vårdnadshavare i högstadieklasserna på Trulsegårdsskolan att skolan skulle inleda en studie tillsammans med Göteborgs universitet. Föräldrarna uppmuntrades att fylla i uppgifter om barnens fysiska och psykiska hälsa i appen.

Sedan avslöjades att det inte fanns ett samarbete med Göteborgs universitet, som svarade att använda universitets namn riskerar att skada förtroendet för forskning.

”Blivit förda bakom ljuset”

– Jag känner att vi har blivit lite förda bakom ljuset och jag borde ha varit mer vaksam vad gäller detta. Jag har litat för mycket på den här personen, säger Carina Antonsson Dahlin, rektor på Trulsegården, till GT.

Trulsskolan är en av tre skolor som samarbetar med bolaget, ägt av skolans egen läkare, rapporterade GT. I mejlet från rektorn stod att studien går ut på att studera levnadsvanornas betydelse för mående och skolprestationer.

– Du vill ha det här till att jag är en elak kapitalist som tjänar pengar på barn. Det är jag inte. Jag försöker hjälpa barn och ungdomar. Det är min mission, säger Åse Victorin, vd för Qleva, till tidningen.

Även vårdnadshavare till yngre elever har uppmanats att rapportera in uppgifter.

Känsliga personuppgifter

Göteborgs grundskoleförvaltning har utrett samarbetet och anmält incidenten till Datainspektionen.

”Elever och vårdnadshavare har, via skolan, uppmanats att på felaktiga grunder ladda upp känsliga personuppgifter i appen Qleva”, skriver förvaltningen i sin anmälan.

Anna-Maria Scander, informations- och ärendehanteringschef på Grundskoleförvaltningen, uppger till GT att hon ser allvarligt på händelsen.

– Men det är också olyckligt. Det beror ju på okunskap, att man inte förstått och kanske blivit påverkad. Det har låtit bra, verkat bra. Och så har man kanske inte riktigt förstått vad det i själva verket innebär.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV