Radar · Nyheter

Polisvåld i Minneapolis – nu protesterar USA

Dramatiska scener utspelade sig under natten till torsdagen på Minneapolis gator i USA.

Sammandrabbningar med polis i Minneapolis, blockerade motorvägar i Los Angeles och skanderade krav på rättvisa i Memphis. Våldsamma protester mot ordningsmaktens övervåld mot svarta skakar USA efter att en svart man brutalt dödats under ett polisingripande.

De ilskna demonstrationerna utlöstes av en video som visar hur en vit polisman med knäet sätter sig på en svart mans nacke. På videon hörs hur 46-årige George Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger ”snälla, jag kan inte andas”, innan han blir livlös. Han förklarades senare död på sjukhus i Minneapolis i Minnesota.

"Ondska bakom emblem"

Floyd, som var obeväpnad, uppges ha gripits misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar vid ett matställe.

De fyra poliserna har fått sparken och fallet utreds av FBI. Minneapolis borgmästare Jacob Frey har uppmanat åklagare att åtala den polisman som trycker ner Floyd mot gatan. På en direkt fråga från tv-kanalen CBS om huruvida det inträffade var mord svarar han.

– Ja. Låt mig vara tydlig, polisen som utförde gripandet dödade någon. Men jag tänker inte ge mig in i exakt hur åtalspunkterna bör formuleras.

Ingripandet i måndags filmades av en privatperson och videon har väckt ilska i USA. Sent på onsdagen lokal tid samlades hundratals demonstranter längs gatorna kring en polisstation i närheten av den plats där Floyd greps. De skanderade bland annat ”jag kan inte andas” och höll upp plakat med texter som ”ondska bakom polisemblemet”. Senare växte antalet demonstranter till flera tusen och vissa drabbade samman med kravallpolis. Minst en person ska ha dödats i tumultet, rapporterar lokaltidningen Star tribune.

Borde vara vid liv

I Los Angeles i Kalifornien demonstrerade hundratals personer genom att stoppa trafiken på en motorväg och slå in fönster på polisfordon. Manifestationen var organiserad av proteströrelsen Black lives matter, rapporterar tidningen USA today.

I Memphis i delstaten Tennessee hölls samtidigt en tyst demonstration där deltagarna höll upp plakat med texter som ”sluta döda svarta människor”.

Parallellt uttryckte polischefer i flera städer vrede över det inträffade: ”Försvara inte det som inte går att försvara” skrev exempelvis Floridastaden Miamis polischef Jorge Colina på Twitter och lade till: ”George Floyd borde vara vid liv i dag”.

Floyds död väcker svåra minnen av andra händelser där svarta utsatts för övervåld i USA de senaste åren. Händelsen väcker också frågeställningar om rasism inom polisen och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.