Radar · Basinkomst

Manifestation vill se basinkomst: ”Intresset har vuxit”

 Den 2 juni ordnas en manifestation för basinkomst i Stockholm.

I takt med att coronakrisen drabbar allt fler börjar många länder se basinkomst som en möjlighet, men i Sverige lever frågan fortfarande i skymundan. För att ändra på den saken hålls 2 juni en manifestation i Stockholm.

Föreningen BIEN (Basic income earth network) i Sverige arrangerar tisdag 2 juni både en fysisk och en digital manifestation för att lyfta frågan om basinkomst. Den fysiska äger rum framför riksdagshuset i Stockholm och får lov att begränsa sig till 50 personer. Därför livesänds också evenemanget. Målet är att få regeringen att titta på effektiva lösningar för hela befolkningen istället för att lansera punktinsatser.

Följderna av pandemin har visat att ingen går säker från att falla igenom de sociala skyddsnäten, säger Jan Jäger, suppleant i BIEN:s styrelse och språkrör för Basinkomstpartiet.

– Corona har ju skapat ett helt nytt klimat för sådana här idéer. Man måste säkra människors försörjning även om det blir en kris eller stor omställning. En ekonomisk grundtrygghet gör ju också att människor kan agera ansvarsfullt. Är du ekonomiskt desperat kan du inte agera ansvarsfullt, du måste kanske gå till jobbet trots att du är smittad.

På kvällen hålls också ett livesänt samtal där diskussionen om svenska politikers motvillighet till en basinkomstlösning fortsätter. Jan Jäger konstaterar att alla partier, från höger till vänster, väljer att omfamna arbetslinjen.

– Enigheten kring arbetslinjen gör det svårt att få gehör för basinkomst, det finns ingen som helst vilja att prata om det. Det kan bero på att Sverige har haft ett bra skyddsnät, men som vi inte har längre. Vi är också ett protestantiskt land där arbetsmoralen finns i kulturen. Arbetsmoral behöver inte vara en motsättning mot basinkomst, men det används som ett argument mot basinkomst.

Med manifestationen vill arrangörerna visa att det finns ett växande stöd för basinkomst.

– Även om det är en marginell fråga så har intresset växt på sista tiden. Och det är väldigt spritt, både geografiskt och politiskt, säger Jan Jäger, som också kommer att hålla tal under manifestationen.

Övriga talare vid evenemanget är Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för Miljöpartiet, Carl Schlyter, grundare av partiet Vändpunkt och Anders Axner, representant för partiet Enhet.