Radar · Miljö

Frankrike tar emot 750 flyktingar från Grekland

34 vuxna flyktingar och 16 minderåriga flögs till Storbritannien från Grekland den 11 maj, de hade alla anhöriga i landet.

Grekland bad om hjälp med att omfördela flyktingar från överfulla läger redan förra året. Nu ska Frankrike ta emot 750 personer, varav 350 ensamkommande barn.

Enligt Greklands migrationsminister Giorgos Koumoutsakos har Frankrike nu identifierat 750 asylsökande som ska omfördelas från Grekland till Frankrike. Den grekiska migrationsministern meddelade beslutet, som följer på en överenskommelse från i januari i år, i Aten på måndagen. Av de 750 flyktingarna är 350 ensamkommande barn, rapporterar France 24. De första flyktingarna kommer anlände från Grekland till Frankrike i juli.

Grekland bad i fjol EU om hjälp med att omfördela flyktingar från landets överfulla läger, där de asylsökande och skyddsbehövande lever i en mycket svår situation. Det har gått långsamt – och coronapandemin har ytterligare fördröjt processen.

Finland har tidigare sagt ja till att ta emot 175 flyktingar. Enligt Yle har Finland sagt att de helst vill ta emot flickor, inte pojkar. Tyskland, Luxemburg, Portugal och Kroatien är också några av de länder som sagt att de ska hjälpa till att omfördela flyktingar från Greklands överfulla flyktingläger. Länderna har själva stort inflytande över vilka flyktingar och flyktingbarn de väljer att acceptera.

Frankrikes ambassadör i Grekland, Patrick Maisonnave, och Greklands migrationsminister Giorgos Koumoutsakos har också betonat att det är viktigt att de båda länderna samarbetar för att kunna deportera avvisade asylsökande till ursprungsländer i Afrika. Den franska ambassadören i Grekland bekräftade också att Frankrike planerar att bidra mer till EU:s gränsmyndighet Frontex arbete i Grekland.

Sverige har inte erbjudit sig att ta emot asylsökande från Grekland, varken barn eller vuxna. Istället diskuterar en parlamentarisk migrationskommitté en långsiktigt hållbar svensk migrationspolitik, där flera av förslagen är så strikta att de är på EU:s miniminivå för hur en asylpolitik får vara utformad. Kommitténs nästa möte är den 4 juni och i augusti ska förslaget presenteras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV