Radar · Utrikes

Tidigare premiärminister döms för korruption

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak utanför domstolen i Kuala Lumpur.

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak har dömts för korruptionsbrott i miljardklassen. Han riskerar nu att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Den 67-årige Najib Razak dömdes på alla punkter för maktmissbruk, tre fall av penningtvätt och vad som av rätten i Malaysia kallas brottsligt missbruk av förtroende. Varje brott kan straffas med 20 respektive 15 år i fängelse.

Razak ska ha fört över motsvarande 5,5 miljarder kronor från den statliga investeringsfonden 1MDB till sina personliga bankkonton. Pengarna ska han ha lagt på bland annat lyxhus, konst och en yacht.

Najib Razak har hela tiden nekat till anklagelserna och menar att han var ovetandes om pengatransaktionerna. Under rättegången har försvaret porträtterat honom som ett offer och menar att den som varit hjärnan bakom korruptionsskandalen är finansmannen Low Taek Jho, som åtalats både i USA och Malaysia. Low hävdar dock att han är oskyldig.

Korruptionsskandalen briserade under Razaks sista tre år vid makten och har beskrivits som en förklaring till varför han oväntat förlorade valet för två år sedan. Då hade samma koalition styrt landet i decennier.

Korruptionsanklagelserna gjorde också att hans lyxälskande hustru Rosmah Mansor grillats av utredarna, som även beslagtog en stor mängd exklusiva handväskor och smycken från parets fastigheter.