Radar · Inrikes

Tegnell: Oroande trend i världen

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är oroad över att fallen av covid-19 ökar i världen och Europa.

Globalt syns en ”väldigt negativ” trend i smittspridningen av covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten. Även i Europa ökar fallen. ”Vi trodde det skulle hända först framåt hösten”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Över 16 miljoner har bekräftats smittade av coronaviruset i världen – och fallen ökar. Virusspridningen har också börjat öka i flera länder i Europa.

– Det är oroande om den här trenden börjar nu, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell på den myndighetsgemensamma presskonferensen.

Han säger att Folkhälsomyndigheten förutspått en ökning först framåt hösten.

Ytterligare två döda

I Sverige fortsätter dock att antalet fall av bekräftat smittade att minska.
Det senaste dygnet har ytterligare två personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Totalt har därmed 5 702 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell får en fråga på presskonferensen kring svenskarnas resande och att coronasmittan stiger på olika håll i världen.

– Vår bedömning är att det är så pass få personer som teoretiskt sett skulle komma hem med något, med tanke på att smittan är väldigt regional i många av de här länderna. Vår bedömning är att riskerna inte är jättehöga.

"Tveka inte"

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att Sverige har en stor tillgänglig intensivvårdskapacitet.

– Det är viktigt att vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, men det är också viktigt att man inte tvekar att söka sjukvård om man behöver det, betonar Sandwall.

Sammanlagt har 79 494 personer bekräftats smittade, vilket är 99 fler än i måndags.