Radar · Utrikes

Partierna oense om nytt miljardpaket i USA

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, presenterar partiets förslag på hjälppaket vid en presskonferens natten mot tisdag, svensk tid.

Republikanerna i den amerikanska senaten har presenterat ett förslag på ett nytt stort stödpaket på motsvarande 8,7 biljoner kronor. Bland annat vill partiet skära ned den statliga arbetslöshetsersättningen med två tredjedelar.

Hjälppaketet har mejslats fram tillsammans med Vita huset och förhandlingar pågår nu med Demokraterna för att försöka få till en överenskommelse över partigränsen.

Bland annat föreslår Republikanerna att den statliga arbetslöshetsersättningen som har betalats ut under pandemin sänks från nuvarande 600 dollar per vecka, till 200 dollar. I veckan upphör den nuvarande arbetslöshetsersättningen att gälla, så ett nytt beslut måste snarast antas i kongressen.

Hjälppaketet innehåller också ett stöd på motsvarande 10 500 kronor vardera till amerikaner som har drabbats hårt ekonomiskt av coronapandemin, rapporterar Reuters.

Demokraterna kritiska

Demokraterna är kritiska och tycker att förslaget är för torftigt. I maj antog partiet ett eget hjälppaketsförslag i representanthuset, som var tredubbelt så stort som det som Republikanerna nu presenterar, men det förslaget vägrade den republikanska majoriteten i senaten att betänka.

Nu håller tiden på att rinna ut eftersom tidsgränsen för gamla hjälppaket löper ut, men någon överenskommelse mellan partierna ser än så länge inte ut att vara i sikte.

– Vi delar helt klart inte samma värderingar. Med det sagt, så vi vill ta reda på om vi kan hitta en gemensam väg framåt. Men vi är helt klart inte där än, sade Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, sent på måndagen lokal tid, efter förhandlingar med bland annat finansminister Steven Mnuchin, skriver Washington Post.

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, kallar det gamla hjälppaketet ett ”socialistiskt manifest” och uppmanar Demokraterna att samarbeta för Republikanernas förslag.

– Vi står med ena foten i pandemin och den andra i återhämtningen. Det amerikanska folket behöver mer hjälp. Den behöver vara omfattande och noggrant skräddarsydd för den här vägkorsningen, säger McConnell.

Över 32 biljoner

Hittills har den amerikanska staten spenderat motsvarande över 32 biljoner kronor i olika stödpaket för att parera de ekonomiska följderna av coronapandemin, enligt Reuters.

Det nya hjälppaketet måste antas i både senaten, där Republikanerna har majoritet, och i representanthuset, där Demokraterna har fler röster.
Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om hur mycket den amerikanska staten spenderat på hjälppaket.