Radar · Utrikes

Netanyahu varnar Hizbollah efter attacken

En bil kör i utkanten av den libanesiska byn Kfar Kila vid gränsen mot Israel.

”Hizbollah leker med elden,” säger den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu efter oroligheterna vid gränsen mellan Israel och Libanon. Skott ska ha avfyrats i vad som Israels armé beskriver som ”ett infiltrationsförsök.”

Israels armé uppger att de under måndagen avvärjde ett infiltrationsförsök av den libanesiska väpnade rörelsen Hizbollah.

– Hizbollah leker med elden och vårt gensvar kommer bli mycket starkt, varnade Israels Netanyahu efter angreppet som han uppger att Hizbollah och den libanesiska regeringen ”bär ansvar för.”

Hizbollah själva förnekar inblandning i händelsen. I ett uttalande säger Hizbollah att Israel ”agerade nervöst” på grund av den höjda beredskapen.

Uppges korsat gränsen

Den israeliska armén uppger att infiltrationsförsöket i gränsområdet gjordes av tre till fem beväpnade män som korsat gränsen in på israeliskt territorium.

– Så fort de passerade gränsen så agerade vi. Vi har visuell bekräftelse att terroristerna flytt tillbaka in i Libanon, säger arméns talesperson Jonathan Conricus.

Inga uppgifter om skadade eller döda fanns på måndagseftermiddagen.

En veckas oro

FN-styrkan Unifil manade under dagen parterna till ”maximal återhållsamhet” för att undvika fortsatt upptrappning. De bekräftade under eftermiddagen att eldgivningen i gränsområdet har upphört.

Spänningen vid gränsen har under den senaste veckan ökat, efter att en medlem i Hizbollah dödats i det som uppges vara ett israeliskt flygangrepp nära den syriska huvudstaden Damaskus.

I måndagens uttalande hotade Hizbollah med att hämnas medlemmens död.

Fakta: Shebaagårdarna

• Shebaagårdarna är ett cirka 25 kvadratkilometer stort, bördigt jordbruksområde där gränserna mellan Libanon, Syrien och Israel löper samman.

• Israel ockuperade Shebaa, som då betraktades som syrisk mark, i sexdagarskriget 1967. Sedan dess har områdets hemhörighet varit hett omdiskuterad. Libanon gör anspråk på området och får stöd i sitt krav av  Syrien, medan Israel hävdar att gårdarna är ockuperat syriskt område.

• När Israel drog sig tillbaka från Libanon år 2000 stannade armén kvar på merparten av Shebaagårdarna. FN slog fast att tillbakadragandet från Libanon var slutfört och att Shebaa var syriskt.

• Libanons regering har föreslagit, med stöd av FN, att området ska administreras av FN tills gränsfrågan kunnat lösas.
Källa: AFP