Radar · Miljö

Nästan 3 miljarder djur offer i Australiens bränder

Bränderna var "en av de värsta naturlivskatastrofer i modern historia", enligt rapporten.

Nästan tre miljarder djur drabbades av bränderna som härjade i Australien årsskiftet 2019–2020. Det visar en ny studie gjord av forskare från flera australiska universitet.

Uppskattningsvis 2,46 miljarder reptiler, 180 miljoner fåglar, 143 miljoner däggdjur och 51 miljoner grodor beräknas ha drabbats av bränderna i Australien kring årsskiftet 2019–2020. Det visar en ny rapport, enligt The Guardian. Inte alla djur dödades direkt av elden eller värmen, utan av svält och uttorkning i efterdyningarna av bränderna.

Arbetet och forskningen med att få fram det slutgiltiga resultatet pågår fortfarande, men författarna säger att just siffran tre miljarder djur med all sannolikhet inte kommer att ändras, skriver TT.

– Det är svårt att se att någon annan händelse i världen i levande minne som har dödat eller fördrivit så många djur. Detta rankas som en av de värsta katastroferna för vilda djur i modern historia, säger Dermot O’Gorman, chef vid Världsnaturfondens (WWF:s) australiska gren som har beställt rapporten, till The Guardian.

En studie i juni drog forskare slutsatsen att de katastrofala bränderna hade orsakat ”den mest dramatiska förlusten av livsmiljö för hotade arter och förödelse av ekologiska samhällen i postkolonial historia”.

I bränderna omkom över 30 personer och tusentals bostäder förstördes. Över 115 000 kvadratkilometer av skog och mark eldhärjades i bränderna.