Radar · Utrikes

Miniregering i orons Mali söker enhetslösning

Tiotusentals demonstranter har sedan början av juni tagit till gatorna för att kräva Malis president Boubacar Keïtas avgång.

Malis premiärminister ska leda en minimerad regering vars mål är att skapa en ny samlingsregering för att stoppa oron i landet. Beskedet kom sedan samarbetsorganisationen Ecowas kräver preventiva åtgärder för att förhindra en fortsatt upptrappning av våldsamheterna i Mali.

Ecowas presenterade under måndagen ett fyrapunktsprogram, som man råder landet att införa inom tio dagar. Organisationen varnar för att de som motarbetar åtgärderna som presenteras i programmet kan bli föremål för sanktioner.

Kritisk opposition

Ecowas har tidigare föreslagit liknande åtgärder men dessa har förkastats av oppositionen i landet. De har i stället krävt den sittande presidenten Boubacar Keïtas omedelbara avgång.

Bara timmar efter Ecowas förslag meddelade premiärminister Boubou Cisse att han bantar regeringen till sex ministrar förutom honom själv.
Den tillfälliga regeringen ska försöka skapa en samlingsregering för att överbrygga de politiska motsättningarna som följt efter de kontroversiella parlamentsvalen i mars och april, meddelar premiärministerns kansli.

Dödsfall upprör

Minst 14 människor har mist livet under de senaste månadernas våldsamheter. Flera av dödsfallen kan kopplas till polisvåld – något som gett upphov till ytterligare missnöje i landet.
Ecowas föreslår också att de 31 parlamentsledamöter som valts ska lämna sina poster, att nyval ska hållas samt att polisens agerande mot demonstranterna ska utredas.