Krönikor

Ecstasy är inte fairtrade-märkt

Känner du också någon som tillverkar sitt eget schampo, använder vinäger istället för rengöringssprej, smörjer in sig i mandelolja istället för Nivea och har anmält sig till höstens senaste bokashi-kurs? Jag känner flera.

Genom mitt liv har jag flera gånger stött på bokstavstrogna miljösjälar som noga räknar ut klimatavtryck och ofta kastar stränga blickar om en ickeekologisk avocado råkat följa med i middagskassen. Problemet är bara att flera av dem inte riktigt lever som de lär, i alla fall inte på helgerna.

Att flera av dem unnar sig lite förortsinköpt weed, och inte tackar nej till en lina kokain eller en karta ecstasy varje gång det vankas rejv, är inget som det verkar höjas särskilt många ögonbryn över. Det bara är så.

Hur går den logiken ihop, undrar du? Det undrar jag med. För hur är det möjligt att människor som vurmar för planeten och avstår från E-ämnen i sin hudkräm ens kan överväga att poppa lite E då och då? Det absolut smutsigaste och minst fairtrade-iga som finns. Har de inte koll på att deras inköp bidrar till narkotikakriget i förorten? Där skolungdomar värvas som springpojkar för att sälja droger till medelklassfolk. Vet de inte om att över 16 000 colombianer mördas varje år till följd av västvärldens glupska kokain-konsumtion?

Tydligen inte. En färsk undersökning från FN (The united nations office on drugs and crime) visar att Storbritannien står för den största kokainkonsumtionen i hela Europa och inte nog med det, undersökningen visar en tydlig överrepresentation av kvinnor under 35 år, en grupp som också pekas ut som den mest miljömedvetna gruppen i studien.

Det stora frågetecknet kvarstår, eller hur? Kanske finns svaret på detta mysterium hos den slovenske filosofen Slavoj Zizek. För enligt honom rör det sig om ett enda stort green-washing. Zizek menar att när du köper ekovänliga och fairtrade-stämplade produkter så samlar du hela tiden poäng på ditt gröna karmakonto. Genom att regelbundet konsumera miljövänliga produkter skapar du inte bara en miljömedveten självbild. Du ges också ett vattentätt alibi som möjliggör en tillåtande kultur där du som individ kan köpslå med ditt samvete. En kultur där du alltså kan unna dig en ”cheat day” eller varför inte en kokainspäckad helg ute i någon skog vid Universitetet. Samtidigt som elvaåriga knarkkurirer mördas på öppna gator i Colombia.

Visst är det mörkt och visst spelar det ingen roll hur många egentillverkade hygienprodukter vi än kokar ihop. Det går aldrig att köpa sig fri från mänskligt lidande. Och det går absolut inte att vara en trogen ekovän och stötta drogtrafficking samtidigt.

Den massiva kritikerstorm som riktats mot tv-personligheten Ellen Degeneres behandling av sina anställda har nu lett till en arbetsmiljöutredning.

En av världens värsta groomers, Ghisilane Maxvell, vill tysta sina offer med munkavle och kräver nu ”gag order” via sina advokater.