Radar · Politik

Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez: ”Göm dig inte bakom dina döttrar”

Hon är ung, kaxig och retar gallfeber på republikanske kongressledmöten Ted Yoho. Men Alexandria Ocasio-Cortez backar inte: “Göm dig inte bakom att du har döttrar – jag är också en dotter”, svarade hon i ett tal som nu blivit viralt.

Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez valdes in i USA:s kongress som yngsta kvinnan hittills. Hon representerar New Yorks 14:e distrikt är uttalad socialist och vill införa allmän sjukvård och statliga jobbgarantier och en vision om ny grön deal för USA.

Det var på måndagen den 20 juli som Alexandria Ocasio-Cortez, även kallad AOC, närmade sig den amerikanska kongressbyggnaden  som den republikanske kongressledamoten Ted Yoho närmade sig henne och kallade henne “rude”, “a fucking bitch” och “disgusting” (oartig, en jävla subba och äcklig, reds.anm).

Yoho förnekade först incidenten som dock bekräftats av en reporter som var närvarande, enligt tidningen The Cut

På onsdagen framförde Yoho en ursäkt och sa att han är väldigt medveten om sitt språk med hänvisning till att han har både döttrar och fru, och beskrev det som ett missförstånd, men la till att han inte kan be om ursäkt för “sin passion, att älska Gud, sitt land och sitt folk”.

En ursäkt som Alexandria Ocasio-Cortez inte accepterade, och på onsdagen levererade hon ett feministiskt tal i kongressen som i skrivande stund visats 15 miljoner gånger, men också genererat en hel del hätska påhopp från politiska motståndare.

I talet säger hon att hon inte kan inte låta detta passera, för sina syskonbarn, de flickor hon går hem till varje dag, eller alla offer som utsätts för verbala övergrepp och värre saker än så. Hon gillar inte att Ted Yoho håller upp sina döttrar och sin fru som “en sköld mot dåligt uppförande”. Blotta förekomsten av en dotter eller fru gör inte en man automatiskt till en anständig man – utan att det är “genom att behandla människor med värdighet och respekt som en man blir anständig”, fortsatte hon.

Ocasio-Cortez pekade även på att Yohos attack inte var en enskild, udda incident, utan om att det handlar om en kultur, som helt utan repressalier, låter våld mot kvinnor, liksom ett våldsamt språk, pågå, och att maktstrukturer gör detta möjligt.

“Presidenten sa åt mig att “åk hem”, vilket antyder att han anser att  jag inte passar här. Floridas guvernör sa innan jag svors in att jag var en “whatever that is”. Men ett avhumaniserat språk är inget nytt, utan en del av ett mönster gentemot kvinnor och ett sätt att avhumanisera andra.”

Se talet här.