Energi

Dagens datum: 28/7

Arkitekten Santiago Calatrava fyller 69 år i dag.

I dag har Botvid och Seved namnsdag.

Botvid är nordiskt och sammansatt av bot i betydelsen bättring och vidh, som betyder skog och träd. Namnet har använts sedan 1000-talet och är mycket ovanligt. Omkring 170 personer heter Botvid, endast 31 kallas så, med medelåldern 25 år.

Seved är en nysvensk form av det nordiska Sigvid, som består av ord för seger och träd. Namnet har använts sedan 1400-talet men är inte särskilt vanligt. Medelåldern för tilltalsnamnet Seved är 71 år. Omkring 730 män bär namnet Seved, drygt 130 har det som tilltalsnamn.

I dag är det världshepatitdagen. Den instiftades av världshälsoorganisationen WHO för att uppmärksamma folkhälsoproblemen orsakade av hepatit B och C. Omkring var tolfte person i världen lever med kroniska leverinfektioner.

Ur historien

För 55 år sedan, 1965, utökades de amerikanska styrkorna i Vietnam till 125 000 man. Därmed stod det klart att USA befann sig i krig med Nordvietnam, trots att ingen formell krigsförklaring hade utfärdats.

För 400 år sedan, 1620, öppnades en postlinje mellan Hamburg och Markaryd. Statsanställda kurirer levererade både statspost och privatbrev. 16 år senare grundades det svenska statliga Postverket.

För 75 år sedan, 1945, for ett amerikanskt bombflygplan i stark dis in i Empire state building i New York och kilades fast. Brand uppstod och hela byggnaden svajade. Händelsen inträffade en lördag, och tack vare det fanns bara ett hundratal människor i byggnaden, jämfört med cirka 10 000 under vardagar. 28 människor miste livet.

Rök steg från Empire state buildning i New York efter en olycka som inträffade den 28 juli 1945
Rök steg från Empire state buildning i New York efter en olycka som inträffade den 28 juli 1945. Foto: AP/TT

Födelsedagar

Joe Labero, 57 år: För 57 år sedan, 1963, föddes trollkarlen Joe Labero som Lars Bengt Roland Johansson. Ett mer slagkraftigt efternamn fick han genom att sätta ihop de första bokstäverna i sina namn. Det stora genombrottet kom med showen A magic night 1991. Sedan dess har han underhållit med sina illusionskonster både i Sverige och utomlands.

Santiago Calatrava, 69 år: För 69 år sedan, 1951, föddes den spanske arkitekten Santiago Calatrava. Han är utbildad byggnadsingenjör och har förnyat brobyggnadskonsten, vilket hans skulpturala broar i Barcelona och Sevilla visar prov på. Några kända byggnader han har ritat är Operahuset i Valencia och Turning torso i Malmö.