Radar · Politik

Trumps fredsplan för Mellanöstern presenteras idag

Netanyahu och Trump skakar hand i vita huset, den 27 januari 2020.

Donald Trump ska under dagen presentera en fredsplan för Mellanöstern. Han öppnar för att palestinierna inte kommer gilla planen – och många tror att planen kommer ge Israel tillåtelse att annektera områden på Västbanken.

Palestinierna har vägrat samtala med USA:s president Donald Trump de senaste åren. De kommer inte heller närvara vid presentationen av planen, och är inte heller inbjudna att göra det, skriver Foreign policy

Däremot kommer Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vara på plats. Fredsplanen anses av vissa vara utformad med det huvudsakliga syftet att ”Bibi”, som Netanyahu kallas, ska bli omvald. USA har nära relationer med den israeliska premiärministern.

– Palestinierna kommer antagligen att tillbakavisa planen till en början, men i slutändan tror jag att de kommer att vilja ha den, sa Donald Trump i Vita huset igår, enligt Ekot.

Donald Trump har talat om att fredsavtalet ska vara ”århundradets avtal” för både palestinier och israeler. Men desto fler detaljer som blir kända, ju mer spelar fredsplanen israelerna i händerna. Den israeliska premiärministern har försökt porträttera sig som en statsman med unika kvalifikationer nödvändiga för att kunna leda Israel genom en prövande tid, skriver The Guardian. Vänskapen med Trump har använts som ett strategiskt medel för att behålla makten.

Trump använder ekonomi för att övertala palestinierna och det finns stora planer på investeringar i som ska gynna deras ekonomi, rapporterar Ekot. Den gemensamma fienden Iran ska få länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten att samarbeta med USA och göra investeringar som är positiva för palestinierna.

Väl vald tidpunkt

Foreign policy påpekar att tidpunkten för att presentera det sedan länge försenade fredsavtalet kan tyckas vara långt ifrån idealt. Trump står inför riksrätt samtidigt som Netanyahu är mitt uppe i den tredje omvalskampanjen på ett år. Han brottas också med anklagelser om korruption. Men samtidigt är det just det som är poängen, enligt flera analytiker. 

Samtidigt som Nethanyahu reser till Washington står han anklagad för tre fall av korruption. Att resa till Washington och närvara vid presentationen av fredsplanen fungerar som en avledande manöver. Timmar innan det israeliska parlamentet skulle rösta om den immunitet Netanyahu drog han tillbaka ansökan, men parlamentet ska ändå mötas för att diskutera anklagelserna mot honom.

Att Netanyahu är med och presenterar och formulerar en fredsplan betyder att korruptionsanklagelserna faller i skymundan, enligt Foreign policy. Benny Gantz, Netanyahus huvudsakliga rival i det kommande nyvalet, menar att det är omöjligt att styra landet samtidigt som man står inför tre allvarliga korruptionsåtal.

Enligt israelisk media är Trumps plan mer fördelaktig för Israel än föregående planer. Föreslaget i planen är att Israel ska få annektera 20 procent av Västbanken, palestinierna skulle efter fyra år få tillstånd att etablera en demilitariserad zon på resten av Västbanken – efter villkor som att avväpna Hamas. De judiska bosättningarna skulle också hamna under israelisk kontroll och Jerusalem tillfaller Israel och kommer inte delas med palestinierna.

Palestinska flyktingar ska enligt den läckta fredsplanen nekas rätten att återvända till palestinska territorium och Israel.