Radar · Miljö

Amazons anställda kritiserar klimatplan – riskerar jobbet

364 anställda på Amazon i USA protesterar mot företagets i deras ögon otillräckliga miljöplan, och att anställda tystas från att tala om miljöproblemen Amazon orsakar.

364 anställda på amerikanska Amazon menar att e-handelsbolagets klimatplan är otillräcklig, och protesterar nu offentligt på sajten Medium – underskrifter som kan kosta dem jobbet.

”Hundratals av oss bestämde oss för att stå upp mot vår arbetsgivare, Amazon. Vi är rädda. Men vi bestämde att vi inte kan leva med oss själva om vi låter en policy tysta oss när vi står inför en så moraliskt allvarlig fråga som klimatkrisen.”

Så skriver en grupp anställda som kallar sig Amazon employees for climate justice, AECJ, i ett offentligt uttalande. Bakgrunden är att e-handelsbolaget har hotat att avskeda ett antal anställda efter att de i strid mot företagets kommunikationspolicy har uttalat sig om hur Amazons verksamhet bidrar till klimatkrisen. 

364 anställda uttryckte kritik mot bolaget i uttalanden som publicerades på sajten Medium i går. 

”Amazons transportmål om att hälften av alla leveranser ska nå nettonoll-utsläpp 2030 går inte i linje med IPCC SR15-rapporten om en 45-procentig minskning av utsläppen till 2030 för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader” skriver Martin Robertson, senior mjukvaruutvecklare på Amazon.

I dag drivs Amazons fordonsflotta i huvudsak av diesel, även om företaget lagt en jätteorder på eldrivna leveransbilar, enligt Ny teknik. I USA har transportsektorn sedan 2016 bidragit med mer koldioxidutsläpp än landets kraftverk, rapporterar Dagens industri.

Aktivisterna i AECJ tycker att Amazon ska bli klimatneutralt år 2030.

JR Maxwell som arbetar som programspecialist på Amazon skriver i den gemensamma protestaktionen att storföretag offrar planeten, och människor för vinst: 

”De mest sårbara ser redan konsekvenserna. Jag förstår att förändring i stort sker långsamt, men Amazon har kapacitet att agera snabbt. Jag uppskattar klimatplanens löften om en mer bränsleeffektiv flotta, men mer måste göras. Mycket mer. Historien har ögonen på oss.”

Amazon har i skrivande stund inte besvarat de anställdas kritik offentligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV