Zoom

Kris i Idlib – Turkiet säger att de ska öppna gränsen

Civila har flytt från Idlib stad de senaste dagarna och veckorna.

Under 72 timmar kommer gränsen mellan Turkiet och Syrien öppna, uppger turkiska källor. Men mycket tyder på att det bara är ännu ett politiskt trick – precis som tidigare uttalanden om att ”öppna portarna” mot EU varit. Flyktingar tycks dock röra på sig i hopp om att det ska vara sant denna gång.

Efter att 33 turkiska soldater dödades under torsdagen har Turkiet sagt att gränsen mellan Syrien och Turkiet ska öppna under 72 timmar. Totalt har 46 turkiska soldater nu dödats i den syriska regimens angrepp de senaste veckorna. Civila som flytt undan striderna mot den turkiska gränsen kommer under tidsfristen kunna ta sig in i Turkiet.

Turkiet säger också att de inte längre kommer stoppa flyktingar från att ta sig till EU. Enligt nyhetsbyrån Reuters har landets polis, kustbevakning och gränsvakter beordrats att backa från sina uppdrag och låta flyktingar passera.

Men som Patrick Kinglsey, utrikeskorrespondent på The New York Times, skriver på twitter:

”Kanske är det sant. Vem vet! Men vad för effekt skulle ett så litet fönster ha? Ger det syrier – och smugglare för den delen också – tid nog att förbereda resan? Att nå kusten? Att komma i båtarna?”

Kingsley skriver i en senare uppdatering att gränsen mellan Syrien och Turkiet tycks vara stängd. Gränsen mot EU är också stängd i skrivande stund. Men ryktet tycks gå bland flyktingar som hoppas lämna Turkiet. Turkisk media rapporterar om att flyktingar släppts ur förvar och körts i bussar mot gränserna till Grekland och Bulgarien.

Organisationen Aegean Boat Report (ABR) följer hur många flyktingar som anländer på de grekiska öarna och hur många som stoppas av den turkiska kustbevakningen. I förra veckan stoppade den turkiska kustbevakningen 27 båtar med 840 flyktingar ombord. Under samma vecka anlände 22 båtar med 807 flyktingar ombord till de grekiska öarna. Ankomsterna i höstas var många fler.

Om Turkiet gör allvar av att sluta stoppa flyktingar kommer det märkas på de grekiska öarna – drygt hälften av de som sätter sig i en båt stoppas varje månad innan de når Grekland, visar ABR:s siffror.

Flykten mot EU

Det här är inte första gången Turkiet säger att de ska ”öppna portarna” mot EU. Eller som den turkiska regeringen gör politiska utspel för att pressa EU och omvärlden att ta ansvar för flyktingarna.

Turkiet är värd för omkring 3,7 miljoner flyktingar. Sedan i somras har turkiska politiker, både presidenten och utrikesministern, sagt att de inte längre kommer vara värd för flyktingarna. EU har betalat Turkiet över sex miljarder euro för att hålla gränsen stängd.

Tidningen Middle East Eye skriver att den turkiska nyhetsbyrån Demiroren rapporterat att 300 flyktingar gett sig av mot landgränserna mot Grekland och Bulgarien natten till fredag. Samma nyhetsbyrå uppger också att flyktingar gett sig av mot kusten för att ta sig till Lesbos.

Informationen har inte bekräftats av oberoende källor utan kommer från statlig, turkiskt media.

Oavsett vilket: om civila syrier från Idlib anländer till Turkiet kommer de sannolikt att användas i debatten om vem som bär ansvar för flyktingarna. EU vill inte ha dem, Turkiet vill inte ha dem och i Idlib fortsätter striderna. Syriska regeringsstyrkor angriper rebeller backade av Turkiet.

Mitt i allt finns de civila – varav många är barn. 

Syrisk opposition i byn Neirab i Idlibprovinsen, måndag 24 februari
Syrisk opposition i byn Neirab i Idlibprovinsen, måndag 24 februari. Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Idlib under attack

De civila i Idlib har lidit svårt sedan konflikten intensifierades. FN kräver att en vapenvila inleds. Turkiet har sagt att de kommer inleda en offensiv i slutet på februari om inte de syriska styrkorna slutar angripa oppositionsgrupper som Turkiet stöttar.

De allra flesta civila som fastnat mitt i konflikten har redan flytt från andra delar av Syrien och befinner sig nu på flykt igen. Turkiet stöttar delar av den syriska oppositionen i Idlib konflikten mot syriska styrkor, uppbackade av Ryssland.

– Turkiet attackerar alla regimens kända måltavlor. Det som hände i Rwanda och Bosnien kan inte tillåtas upprepas i Idlib, säger den turkiska presidentens kommunikationschef Fahrettin Altun i ett skriftligt uttalande, enligt Middle East Eye. 

Konflikten har trappats upp de senaste veckorna då syriska styrkor försöker återerövra Idlib från rebellgrupper. Mark Lowcock, chef för FN:s organ för humanitärt bistånd, har sagt att den humanitära situationen i Idlib nått nya nivåer.

Föräldrar som flytt från en krigszon tvingas se sina barn frysa ihjäl när hjälp uteblir, enligt Lowcock.