Radar · Morgonkollen

FN-chefen kräver eldupphör i Syrien

En turkisk militärkonvoj i Idblibprovinsen i Syrien.

Minst 33 turkiska soldater har dödats i ett luftangrepp i Syrien, uppger turkiska myndigheter. Nato liksom USA fördömer attacken mot turkiska styrkor i Idlibprovinsen. FN varnar för att konflikten riskerar att trappas upp.

”Vi står vid vår Nato-allierade Turkiets sida och fortsätter att kräva ett omedelbart slut på denna avskyvärda offensiv från Assad-regimen, Ryssland och iransk-stödda styrkor”, heter det i ett uttalande från USA:s utrikesdepartement.

Natochefen Jens Stoltenberg uppmanar inblandade parter att trappa ner situationen för att undvika en förvärring av den humanitära situationen i landet, uppger en Natotalesperson.

FN varnar för att risken att konflikten eskalerar ökar för varje timma som passerar.

”Generalsekreteraren (António Guterres) upprepar sin begäran om ett omedelbart eldupphör och uttrycker särskild oro över riskerna för civila när militära insatser ökar. Utan brådskande åtgärder ökar risken för upptrappning varje timma”, säger FN-talespersonen Stéphane Dujarric i ett uttalande.

Utöver de dödade soldaterna har många skadats uppger Rahmi Dogan, guvernör i den turkiska gränsprovinsen Hatay.

De skadade soldaterna har förts till Turkiet för vård.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sammankallade på torsdagskvällen delar av regeringen till ett krismöte med anledning av situationen i grannlandet.

Turkiet har sedan 2018 en omfattande militär närvaro Syrien och understöder aktivt rebellrörelser i kriget mot dem Moskvastödda regimen.