Radar · Integritet

Dockor föreställande regnbågsfamilj brändes under karneval

Bränningen av  dockorna föreställande två pappor och ett barn har väckt avsky  i Europa.

Under en karneval i Kroatien brändes en symbolisk regnbågsfamilj. Handlingen ses som ett angrepp mot både hbtq-rättigheter och landets socialdemokratiska politik.

Vid firandet av de traditionella festligheterna Bakova Povorka i den kroatiska staden Imotski brändes under folkets jubel dockor föreställande två pappor och ett barn. Enligt traditionen bränns vid karnevalens höjdpunkt något som symboliserar det dåliga, vilket ett gaypar i söndags fick representera. Kroatien möjliggjorde nyligen närståendeadoption och på barndockans ansikte hade man placerat en bild på parlamentsledamoten Nenad Stazić, tillsammans med den femuddiga röda stjärnan. Vid tillfället utropade folkmassan ”sätt eld på denna groteska familj – och spela musiken”, skriver QX.

Karnevalens arrangör är Milivoj Đuka som tidigare har uppmärksammats för att ha lagt upp en bild på sin Facebook där han poserar intill ett hakkors. Till kroatisk media säger han om karnevalen att ”vi är fortsatt konservativa och står upp för våra traditioner”, uppger QX.

Föreningen för regnbågsfamiljer, CroL, ska ha polisanmält arrangören och Kroatiens president Zoran Milanović har fördömt inslaget på Facebook där han kallar det skamligt: ”Intolerans och inhumana värderingar är inte och kommer aldrig bli en del av Kroatien”.