Radar · Inrikes

Viking Line nekade romer gå ombord – fälls

Viking Line fälls för diskriminering av två romer.

Viking Line nekade två romska kvinnor att stiga ombord på ett av rederiets fartyg med hänvisning till kvinnornas etniska tillhörighet. Nu fälls företaget för diskriminering.

Rederiet har nu träffat en överenskommelse med Diskrimineringsombudsmannen om att betala kvinnorna totalt 50 000 kronor i ersättning.

Händelsen inträffade efter ett anonymt tips om att en våldsam uppgörelse mellan personer skulle ske ombord på fartyget under en resa till Åbo. Viking Line uppfattade detta som att personerna som misstänktes skulle bli våldsamma var av samma etniska tillhörighet som kvinnorna.

Kvinnorna blev stoppade av en ordningsvakt när de skulle gå ombord. Enligt ett vittne ska vakten ha sagt till kvinnorna att ”romer inte fick följa med båten eftersom det fanns ett hot”, skriver DO.

Beslutet att avvisa kvinnorna hade ett tydligt samband med deras etniska tillhörighet, enligt DO.

”Vi har förståelse för att bolaget befann sig i en svår situation mot bakgrund av de uppgifter man fått. Men det gör inte att bolaget hade rätt att avvisa alla som man uppfattade vara romer. Vi välkomnar att bolaget nu erkänner att det var fråga om diskriminering och att man gör rätt för sig i förhållande till kvinnorna”, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV