Radar · Miljö

Torka på Öland kan leda till övergödning

Under torkperioder tar inte grödorna upp näringen ur gödseln vilken sedan spolas ut i vattendragen när väl regnen kommer.

Näringsläckaget från jordbruket kan öka på grund av återkommande torka. Även brunnar kan få förhöjda halter av kvävenitrat, rapporterar ATL – Lantbrukets affärstidning.

Efter torkan 2018 mätte Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) skyhöga halter av nitrat i dräneringsvatten och grundvatten i Södra Sverige. En orsak är att växter och grödor inte tagit upp näringen från gödseln som de brukar under mer normal fuktighet. När det väl började regna spolades kvävenitrat ut i vattendragen, rapporterar ATL

Samma fenomen har skett på Öland både 2019 och 2020. För att komma åt problemen går det att anlägga fler bevattningsdammar, sprida ut gödslingen och använda kvävesensorer så att man kan tidigt få indikationer på näringsläckage.

– En lösning är att använda kvävesensorer. Det finns en risk att även grunda, grävda brunnar på landsbygden drabbas av problem med förhöjda halter av kvävenitrat, säger Markus Hoffman, mark- och vattenexpert på LRF, till ATL