Radar · Utrikes

Muterade viruset bekräftat i Finland

Munskyddsbeklädda finländare besökte Hakaniemi-marknaden i Helsingfors i november i år.

Den muterade och mer smittsamma versionen av coronaviruset har tagit sig även till vårt östliga grannland. Den nya varianten har den senaste tiden upptäckts i allt fler länder – ett av dessa är Sverige.

Det muterade coronaviruset, som först upptäcktes i Storbritannien, har bekräftats i Finland. Det var under julhelgen som det första fallet upptäcktes i sydfinska Kymmenedalen.

Den smittade personen, som hade ankommit till landet från Storbritannien, är satt i isolering och smittspårning har genomförts. Trots det utesluter inte myndigheter att fler fall av det muterade viruset kan finnas i landet, rapporterar Yle.

Finland är långt från ensamt om att upptäcka fall av det muterade viruset. Även i Sverige, Jordanien, Japan, Kanada och Sydkorea har virusvarianten bekräftats.

Sydkorea får kritik

I Sydkorea ökar myndigheterna takten i sitt vaccinprogram sedan tre fall av det muterade coronaviruset upptäckts i landet.

Sydkoreas regering har fått kritik för dess program för massvaccinering mot covid-19, som väntas komma i gång först i februari nästa år, relativt lång tid efter USA och länder i Europa. En tredje våg pågår för fullt i landet, där antalet nya dagliga fall varit högre än 1 000 vid flera tillfällen under december.

Som svar på kritiken har tillståndsmyndigheter meddelat att man förkortat tiden för att godkänna nya vaccin, liksom processen för försäljning och distribution av dem.

– Regeringen gör allt den kan för att förbättra tidsramen och lyckas också, säger presidentkansliets stabschef Noh Young-Min.

Nyårsfirande inställt

I USA har antalet smittade passerat 19 miljoner bekräftade fall av coronasmittade, och med de 333 000 dödsfallen som kopplats till viruset innebär det att var tusende amerikan avlidit i sviterna av covid-19, enligt beräkningar av Johns Hopkins-universitetet.

I Panama, där antalet bekräftat smittade närmar sig en kvarts miljon, kommer två tätbefolkade provinser att få skärpta restriktioner. Sedan tidigare stod det klart att invånarna skulle få fira in nyåret hemifrån, då man mellan 31 december och 4 januari inte får lämna hemmet i onödan.