Radar · Integritet

Grova skämt största machoproblemet i byggbranschen

Av yrkesarbetare inom byggsektorn utgör kvinnor bara 1,7 procent.

Uppåt hälften av cheferna inom samhällsbyggnad upplever att det finns machokultur på jobbet, och största problemet är diskriminerande skämt. Det visar Byggchefernas ”machoindex”, ett mätverktyg utvecklat tillsammans med en forskare.

”Är du inte tjockhudad och kan skilja på allvar och skämt kommer du ha svårt.”

Så säger en man inom byggbranschen i rapporten Så mycket macho, som publicerats av branschföreningen Byggcheferna, och som mäter hur mycket machokultur som finns i samhällsbyggnadssektorn.

Machokultur definieras i rapporten som ”den kultur som uppstår på mansdominerade arbetsplatser där maskulinitetsnormer sedan lång tid förts vidare till nya generationer av medarbetare och chefer”. Det kan handla om att inte våga visa känslor för andra, att den heterosexuella mannen är norm och femininitet och homosexualitet tas avstånd ifrån, och att man måste anstränga sig för att visa sig tuff och stark inför sina kollegor.

I samband med rapporten som kom i början av december presenterades ”machoindex 2020”, ett resultat av en enkätundersökning där 2 040 byggchefer svarat på frågor. 46 procent av dem menade att det råder någon form av machokultur på deras arbetsplats.

"För en bransch som vår som behöver attrahera de unga, de skickligaste och öka mångfalden bland de anställda är det inte möjligt att tillhöra de sämsta", säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna
"För en bransch som vår som behöver attrahera de unga, de skickligaste och öka mångfalden bland de anställda är det inte möjligt att tillhöra de sämsta", säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna. Foto: Juliana Wiklund

Skämt om kvinnor och utlandsfödda

Största problemet beskrivs som grova eller diskrimineranade skämt. 7 av 10 chefer anser att det skämtas grovt.

– Att diskriminerande skämt sticker ut så markant är på ett sätt faktiskt bra. Det blir konkret och tydligt vad vi måste agera på först. För hur ska vi få några andra än de som utgör den snäva mansnormen att trivas om vi skämtar grovt om alla de andra? säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna i ett pressmeddelande.

Skämt om kvinnor är allra vanligast, drygt sju av tio chefer svarar att det förekommer på arbetsplatsen. Skämt om etniskt ursprung är nästan lika vanligt, tätt följt av skämt om sexuell läggning.

En kvinna inom byggbranschen beskriver i rapporten en jargong som är nedvärderande om kvinnor, fysiskt nedsatta och utlandsfödda: ”Massan skrattar. Jag säger ifrån men ingen backar trots att personerna senare kommer och säger till mig att det är bra att jag säger ifrån och att dom håller med mig.”

Ett mönster som konstateras i rapporten är att chefer i samhällsbyggnad som är kvinnor och chefer som är yngre än 40 år ser uttryck för machokultur i högre utsträckning. Till exempel uppfattar yngre chefer att skämt om kvinnor förekommer dubbelt så ofta som äldre chefer.

I rapporten konstateras att: ”Att förhindra skämt och jargong som diskriminerar är en del av alla chefers arbetsmiljöansvar och omfattas av diskrimineringslagstiftningen.”

Machoindex kan användas av alla

Byggbranschen är en av Sveriges mest mansdominierade – av yrkesarbetare inom byggsektorn utgör kvinnor bara 1,7 procent visar fackförbundet Byggnads statistik. Branschen är tre procent mer machodominerad än andra delar av arbetsmarknaden, enligt en Novusundersökning. Machoindex för alla branscher är i genomsnitt 43 procent.

– Även om vi inte är så mycket mer macho än arbetslivet i stort är vi mer macho än vi ”har råd med”. För en bransch som vår som behöver attrahera de unga, de skickligaste och öka mångfalden bland de anställda är det inte möjligt att tillhöra de sämsta, kommenterar Kajsa Hessel.

Machoindex är utvecklat av en forskare inom psykologi, efter en amerikansk modell. Den är öppen för andra företag, branscher och organisationer att använda, tipsar Kajsa Hessel.

– Min förhoppning är att Machoindex 2021 ska visa att den här skadliga kulturen krymper, säger hon.

Vad är machoindex?

Utvecklat i samarbete med Magnus Johansson, leg psykolog och forskare vid Oslo universitet.
Bygger på ett nordamerikanskt mätinstrument, Masculinity contest culture (MCC, Glick et al. 2018) varifrån åtta frågor har översatts till svenska.
Dessa åtta frågor och tre frågor om diskriminerande skämt har ställts i Byggchefsbarometern 2020 och i ett tvärsnitt av svenskt arbetsliv – båda webbaserade undersökningar genomförda av Novus.
Byggchefsbarometern hade 2 040 svar, svarsfrekvens 15 %.

Baserat på de elva frågorna har ett genomsnitt, ett index, beräknats. Indexet omfattar de svar som anger någon grad av överensstämmelse med påståendena i de elva frågorna.
Ett högt index anger en hög grad av machokultur.
Källa: Byggcheferna