Radar · Basinkomst

En majoritet av australierna är positiva till basinkomst

En skylt varnar strandbesökare i Sydney, Australien, för att stranden kan stängas på grund av coronapandemin.

Nästan två tredjedelar säger sig stödja införandet av basinkomst i Australien. Med basinkomst skulle australierna tillbringa mer tid med sina familjer. Det visar en ny enkät i landet.

Coronapandemin har även drabbat världens minsta kontinent, Australien. Nedstängningarna och restriktionerna har gjort att fler har blivit arbetslösa eller permitterade. Antalet personer som sökte ersättning för arbetslöshet dubblerades under 2020, rapporterar ABC news Australia.

En ny undersökning som gjordes på uppdrag av The green institute, som är en tankesmedja kopplad till det politiska partiet Australia Greens, frågade över 1000 australier om deras attityder till basinkomst. 

Utan krav på sökta jobb

Enkäten visade att 58 procent var positiva, medan 18 procent var negativa. De positiva svaren var relativt oberoende av kön, ålder, inkomst och sysselsättningsgrad, vilket förvånade enkätställarna. Hälften var också positiva till att ersättning skulle ges utan krav på att de arbetslösa hade sökt jobb.

– Den politiska diskussionen i Australien grundas i en föreställning att folk gillar ett välfärdssystem grundat på övervakning och stigmatiserande av bidragstagare. Den här undersökning krossar den föreställningen och öppnar upp för en annan riktning för Australien där vi hjälper varandra, säger Tim Hollo, vd för The green institute, till ABC news.