Energi

Världen är en stor frökatalog

Fröställning från prydnadslök.

Just nu är naturen och trädgårdar en enda stor frökatalog. Sensommar innebär blommor, frukter och bär vilket i sin tur innebär fröer. För att säkra nästa års odling är det kul att samla in sina egna fröer. Jerker Jansson berättar hur du går till väga.

Det är en lite dubbel känsla. Dagarna blir kortare och kortare och de flesta växter närmar sig slutet på sin livscykel. Bär och frukter mognar, rotfrukter är färdiga att plockas upp ur jorden och örter går i blom. En del växter har redan gjort sitt och vissnar ner. Om man som jag gillar pysslandet, att så, ta skott och se småplantor växa sig starka är sensommaren lite vemodig ibland. Å andra sidan är den här tiden den som allt syftar till. Och det finns som alltid massor att göra. Bland annat att säkra nästa års skörd genom att samla in fröer.

Många av de växter jag odlar köper jag inte fröer till. Jag låter några plantor av varje sort stå kvar efter att jag har skördat det jag vill ha och sköter dem som vanligt i väntan på att de ska blomma och producera fröer. Naturen är inrättad så att många växter bildar massor av fröer i hopp om att några enstaka ska hamna någonstans där de kan gro och växa.

Förutom att jag får fröer är det spännande att följa en växts hela växtcykel. Jag inbillar mig att jag blir bättre på att sköta olika arter om jag har koll på hur de lever och förökar sig. Dessutom, för en stadsodlare som jag, innebär det att pollinerande insekter får en extra chans att hitta något att äta. Jag ser hela tiden bin, humlor, fjärilar och olika flygfän som jag inte har en aning om vad de är besöka mina krukor. Eftersom jag dessutom alltid ser till att det finns lite vatten här och där för insekter att dricka är det ständigt liv i mina odlingar.

Insekter gillar att växter får gå i blom
Insekter gillar att växter får gå i blom. En humla pollinerar en blommande palettblad. Foto: Jerker Jansson.

Glada insekter

Att någon pollinerar blommorna är en självklar förutsättning för att det ska bildas fröer. Även om en del blommor kan pollinera sig själva och till och med bilda frukter och fröer utan att pollineras kan inomhusodlade växter innebära ett problem. Den som odlar till exempel chili inomhus upptäcker snart att skörden blir väldigt liten om blommorna inte pollineras. Blommorna vissnar och faller av utan att bilda frukter.

Då är det nödvändigt att hjälpa naturen på traven. Ta en liten pensel, en tops eller ett finger och rota runt lite i de blommor som har öppnat sig. Du kan se pollenet som ett finkornigt pulver på fingret eller penseln.

Om du har flera sorter av samma art kan det innebära att du får nya sorter när du sår fröerna som bildas. Kommersiella fröodlare har en massa tricks för sig för att hålla isär olika sorter och för att renodla vissa egenskaper. Det är möjligt att göra hemma, men det är lite puligt och kräver utrymme och disciplin, vilket jag saknar. Det lite luriga är ju att fröerna i en frukt inte nödvändigtvis ger en planta med samma egenskaper som plantan de kommer ifrån. Fröet är en blandning av arvsanlagen från båda blommorna som har korsat sig, medan frukten är ett resultat av bara den ena växtens egenskaper.

Plocka bara mogna fröer

Olika växter bildar fröer på olika sätt. Många köksväxter, som kål och ruccola, bildar frökapslar. Andra sätter fröer i botten på blomman, åter andra bildar frukt eller bär. Men grundregeln är den samma. För att ett frö ska gro måste det vara moget. Den som har testat att så fröer från grön paprika vet att det sällan funkar. Helst ska fröet mogna på plantan. Tomat och chili eller paprika går att odla från fröer som fått mogna i en plockad frukt. Lägg den någonstans soligt och vänta tills den fått färg och ser mogna ut.

Många av de växter vi odlar är ettåriga. De är anpassade till att växa under en säsong, blomma och sätta fröer och sen vissna ner. Många som odlar kryddörter plockar bort blommorna efter hand eftersom en växt som fått blomma och bilda frö ofta lägger ner verksamheten. Den anstränger sig inte för att bilda nya grenar och blad, utan satsar all energi på fröerna.

Det finns ingen grundregel för hur ett moget frö ska se ut, olika växter jobbar på olika sätt. Om det är en växt som bildar frökapslar brukar fröerna vara mogna när kapseln börjat gulna och fröerna mörknat ordentligt. Kålväxter, akleja, vallmo, ruccola och senap är exempel på sådana växter. Ofta ska fröerna hinna bli mörkbruna för att vara livaktiga. En del blir mörkgrå eller svarta. Kolla hur de ska se ut i en bok eller på internet.

Problemet med frökapslar är att de förutom att skydda fröerna är till för att sprida dem. När fröerna är mogna öppnar sig kaspeln och fröerna sprätts iväg. Efter veckor av väntan kan det kännas snopet att komma ut till en halvdöd planta med tomma fröskidor. Men genom att binda en påse av tunt tyg runt fröställningen kan du rädda så många fröer som möjligt.

Andra blommor bildar fröer i botten på blommorna. Solrosor är det tydligaste exemplet. Där bildas massor av fröer under de färgade kronbladen. Om blomman får sitta kvar och mogna på plantan behöver du bara titta till den då och då. Får du många blommor kan du plocka en då och då och öppna den för att se hur fröerna utvecklats. Stora, tjocka blommor kan behöva torka ut ordentligt innan du skördar fröerna. Häng dem luftigt med en bricka med ett vitt papper på under så ser du om några fröer trillar ner under torkningen.

Frukter och bär är lite pyssligare. Varje art har sitt behov. Det är stor skillnad på ett smultron, med massor av små fröer på utsidan av bäret, och ett plommon, men bara ett frö i mitten av kärnan. Huvudregeln är att det gäller att ta bort så mycket som möjligt av fruktköttet och sen torka fröet, men annars gäller det att kolla upp hur de odlar just den art du är sugen på. Det kan krävas extra finesser för att en del arter ska gro överhuvudtaget.

Förvara torrt och svalt

Om plantan du plockar fröerna från står utomhus är det bäst att passa på när det varit soligt ett tag så att de är så torra som möjligt. Håll en liten skål under förkapseln eller blomman för att samla ihop fröer som försöker smita. Rensa bort allt som inte är fröer för att inte få med växtdelar som kan mögla, sprida sjukdomar eller innehåller insektsägg. Att det är smart att bara plocka en sorts fröer i taget är kanske uppenbart. Det är lätt att glömma vad som är vad.

Jag brukar låta skålen stå framme någonstans inomhus för att torka ut helt någon dag eller två. Det finns fina påsar för egna fröer att köpa, men jag använder kaffefilter som jag viker ihop och tejpar ihop för att förvara mina fröer.

Förvara sen fröerna mörkt och relativt torrt och utsätt dem inte för temperaturer över normal rumstemperatur. Jag förvarar tåliga fröer i en garderob, det duger gott till de flesta växter. Känsliga fröer och fröer som jag är extra angelägen om förvarar jag små glasburkar i kylen. Det är viktigt att både fröerna och burken är helt torra och att burken försluts helt. Luften i ett kylskåp är oftast fuktigare än luften utanför och kylan gör att fröet lättare tar åt sig vatten ur luften. Rätt skött ger det en mycket längre hållbarhet. Många fröer går också att förvara i frysen, vilket är ännu bättre, men kolla upp arten först.
För att kolla om du har lyckats behöver du inte sätta igång en stor odling. Lägg några fröer mellan ett par ark hushållspapper eller i ett fuktat kaffefilter och lägg i en burk med lock. Vädra då och då. Om fröerna är livskraftiga ser du snart små rötter bildas. Om du vill kan du plantera groddarna sen. Om grodden har vuxit fast i papperet behöver du bara riva loss papperet runt grodden och stoppa ner alltihopa i jorden. Papperet multnar med tiden och hindrar inte växten alls.