Radar · Utrikes

Våldsamt dygn i Rio de Janeiro

Militärpolis i Rio de Janeiro.

En familj som togs gisslan av droghandlare. En våldsam skottväxling på en trafikerad gata. En mor som sköts ihjäl då hon försökte skydda sin treåriga dotter. Till och med för det våldshärjade Rio de Janeiros garvade invånare har det senaste dygnet varit något utöver det vanliga.

Oroligheter bröt ut redan i onsdags kväll, då kraftigt beväpnade medlemmar av Comando Vermelho, ett av landets största brottssyndikat, fick motorstopp i det välbärgade området Lagoa. Då de steg ur bilen med sina vapen passerade en polispatrull, och skjutandet brakade loss. Flera personer skadades och två greps.

Senare på kvällen hamnade gänget i en annan skottväxling i Sao Carlos i centrala Rio, då de försökte ta över kontrollen av området från en rivaliserande gruppering.

En 25-årig kvinna, som tillsammans med sin treåriga dotter var på väg till den bar där hon arbetade, hamnade i skottlinjen då hon försökte skydda sitt barn, och dödades av en förlupen kula.

På torsdagskvällen inträffade ytterligare en skottväxling, med koppling till de två första. En person flydde då in i ett bostadshus och tog en familj gisslan, enligt polisen. Mannen släppte senare familjen och lämnade över sig själv till polisen.

I delstaten Rio de Janeiro, som inkluderar mångmiljonstaden med samma namn och omkringliggande förorter, rapporterades 3 025 mord förra året. Under samma period dödades 1 814 personer av Rios ökänt våldsamma poliskår.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV