Radar · Utrikes

Splittrat Spanien kämpar mot ny virusvåg

Drinkar och tapas intas på en bar i Madrid i Spanien.

Spanien försöker tackla tusentals nya virusfall varje dag. Men kampen mot pandemin kompliceras av att ansvaret nu ligger på de olika regionerna – och kritiker vänder sig mot bristen på nationell konsensus.

Utvecklingen är inte bra. Faktum är att den är direkt oroväckande i vissa delar av Spanien. Men det är åtminstone inte lika allvarligt som det var i mitten av mars. Så sammanfattade premiärminister Pedro Sánchez nyligen virusläget i Spanien på en presskonferens, där han manade till såväl vaksamhet som lugn.

När coronaviruset spred sig över världen i våras införde Spanien en av de hårdaste nedstängningarna i Europa. Men två månader efter det att restriktionerna lyftes tycks viruset ha fått fäste i landet igen.

Tusentals nya fall

När det nationella nödläget avblåstes den 21 juni registrerade Spanien omkring 100-150 fall om dagen. Men förrförra veckan noterades över 7 000 nya fall flera dagar i rad och även om siffrorna har sjunkit något sedan dess handlar det fortfarande om tusentals nya bekräftade fall varje dag.

Baskiska myndigheter bekräftade redan i början av augusti att man bevittnade en andra våg av coronasmittade. Men i nuläget är det Madridområdet som står under störst press när det gäller situationen på sjukhusen. Samtidigt ökar fallen vid Medelhavskusten, på Kanarieöarna och Balearerna, skriver tidningen El País.

Till skillnad från vårens virusutbrott är det nu många unga som har insjuknat efter att ha umgåtts och trängts med vänner under sommaren. Inte heller är det lika många som behöver sjukhusvård eller som avlider i covid-19 som tidigare.

Decentralisering

Nu när det inte längre råder nationellt nödläge är det upp till var och en av de 17 autonoma regionerna att hantera utbrottet. Det hålls regelbundet möten för att samordna responsen, men när regionerna väl vill införa nya restriktioner så stöter de på juridiska problem, rapporterar nyhetssajten Politico.

Regionala regeringar måste få en domares godkännande för alla åtgärder som kan innebära begränsningar av grundläggande rättigheter. Det har lett till att förslag på restriktioner har förkastats runt om i Spanien och kritiker ifrågasätter nu de många olika budskap som kommer från beslutsfattare på olika nivåer runt om i landet.

Kräver lagändring

Oppositionen kräver en lagändring så att nödåtgärder kan införas lokalt utan nationellt godkännande. Dessutom växer oron för att det inte finns enhetliga hälsoriktlinjer för elever och studenter när skolorna öppnar i september.

Premiärminister Sánchez kritiseras också för att inte ha gjort verklighet av sitt löfte att skapa en nationell folkhälsomyndighet.

– Ansvaret för pandemin ligger hos Spaniens regering, oberoende av de befogenheter som de lokala myndigheterna har, sade oppositionella PP-politikern Ana Pastor nyligen till radiostationen RNE.

Fakta: Autonoma regioner

Sedan Francos död 1975 har kungadömet Spanien utvecklats från en centralstyrd diktatur till en demokrati med relativt omfattande självstyre för regionerna.
Spanien har 17 autonoma regioner samt två autonoma städer, Ceuta och Melilla, vilka fick begränsat självstyre 1995. Regionerna är indelade i 50 provinser som i sin tur är uppdelade i över 8 000 kommuner.
Regionerna har successivt fått mer att säga till om, men graden av självstyre varierar. Numera har alla regioner parlament, regering och regionpresident jämte egen förvaltning och högsta domstol.
Centralregeringen ansvarar normalt för bland annat försvars- och utrikespolitik, utrikeshandel, rättsväsen, fiske samt sjö- och flygtransporter, regionerna för sådant som hälsa, utbildning, bostadspolitik samt social- och äldreomsorg.
Källa: Landguiden/UI

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV