Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. 

I morse startade organisationen Extinction rebellion sin 48-timmars aktion i Stockholm. Vid femtiden blockerade aktivisterna Vasabron och Norrbro i centrala Stockholm.

Uppemot 100 personer, bland dem flera journalister, frihetsberövades i Belarus huvudstad Minsk under torsdagskvällen.

Världshälsoorganisationen (WHO) har upprättat en kommitté för att utreda huruvida det behövs nya regler kring att utlysa globala hälsonödlägen

Minskat bilresande belönas i finländska Lathis. I utbyte mot minskat bilresande ges så kallade ”virtuella euros”, som kan bytas in mot exempelvis bussbiljetter, simhallsbesök, gratis cykelljus eller kafébesök.

Det händer i dag:

• Klimat-aktivistgruppen Extinction rebellion arrangerar en manifestation som innehåller flera blockader i centrala Stockholm där deltagarna kommer att agera med fredlig civil olydnad för att störa framkomligheten i city. Mer info.
• Göteborgs Stad håller pressträff efter trafiknämndens möte där man presenterat Lindholmsförbindelsen – då det ska vara möjligt att åka spårvagn över eller under Göta älv mellan Lindholmen och Stigberget.
• Raoul Wallenberg Academy håller pressträff med vinnarna av Ungt Kurage som går till unga personer mellan 13 och 20 år som med små resurser gjort stor medmänsklig skillnad.
• USA: Demonstration mot polisvåld och rasism (Get your knee off our necks).
Sydsudan: Sudans rebeller undertecknar fredsavtal.

Citatet

Att handla skapar inte alltid lycka, men det finns ingen lycka utan handling.” – 
Benjamin Disraeli (1804–1881), brittisk politiker.

Bemärkelsedagen

I dag firas Mariamoba i Georgien. Enligt den julianska kalendern är det dagen då Jungfru Maria steg upp till himlen. Högtiden uppmärksammas av kyrkor och traditionsenligt samlas familjer för att umgås.

Det hände då

För 15 år sedan, 2005, utklassade de svenska damerna finskorna i Finnkampen. Carolina Klüft och systrarna Susanna och Jenny Kallur bidrog starkt till den blågula viktorian med framskjutna placeringar i en rad grenar. Det svenska herrlandslaget gick dock på pumpen i tävlingarna som arrangerades i Göteborg.

För 110 år sedan, 1910, samlades den internationella arbetarrörelsen i Köpenhamn då Andra Internationalen öppnade sin åttonde kongress. Bland annat beslutades att arbetare i alla länder skulle gå ut i generalstrejk om krig hotade, allt för att försöka lamslå rustningsindustrin. Inför första världskriget spred sig dock patriotismen i länderna, och strejkerna uteblev.

Den tysk-romerske kejsaren Fredrik III höll på att dö nesligt för 535 år sedan, 1485, då hans häst snubblade i den tyska staden Reutlingen. Men det var inte fallet som var farligt. I stället höll kejsaren på att drunkna i avfall från matrester och latrin som tömts på gatan. Renhållningen i de medeltida städerna var ofta undermålig.

För 55 år sedan, 1965, föddes den japanske spelutvecklaren Satoshi Tajiri. Han är mest känd som skaparen av Pókemon, Nintendospelet som The Economist har kallat för ”Japans mest framgångsrika export”. Tajiri tillbringade uppväxten med att samla insekter och spela videospel. I hemstaden Tokyo driver han sitt spelbolag Game Freak.

7 …

… av tio kunde tänka sig att ha en homosexuell vän visade forskning för 20 år sedan, 2000. Det ansågs betyda att toleransen ökat. År 1980 var siffran tre av tio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV