Radar · Utrikes

Merkels coronavarning: Blir värre i höst

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tar av sig sitt munskydd inför sin årliga sommarpresskonferens.

Coronapandemin kommer att förvärras de kommande månaderna, varnar Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

”Man måste räkna med att de kommande månaderna kommer att bli svårare än vad som varit fallet i sommar, då vi kunnat vara utomhus och njuta av friheten tack vare ett visst skydd mot aerosoler”, säger Merkel vid sin årliga sommarpresskonferens.

– De närmaste månaderna handlar det om att hålla nere antalet smittade när vi är inomhus, på arbetsplatser, i skolor, och i lägenheter.

Fokus kommer att ligga på att upprätthålla välfärden och skydda barnen och ekonomin, säger Merkel. Regeringen i Berlin kommer att göra allt i sin makt för att barn inte ska bli pandemins förlorare, lovar hon.

Tyskland har klarat pandemin betydligt bättre än de flesta andra större europeiska länder, med drygt 9 000 dödsfall på 83 miljoner invånare. Antalet nya bekräftade fall har dock stigit sedan juli och eskalerat betydligt de senaste veckorna.

Sommarpresskonferensen är traditionellt Merkels sista officiella åtagande före semestern, som hon brukar inleda med ett besök på (den i år inställda) Wagnerfestivalen i Bayreuth. Därefter har hon för vana att vandra i Sydtyrolen.

Någon Italienresa blir det dock inte i år – kanslern stannar i Tyskland, sade hon i en ZDF-intervju i juni.