Radar · Morgonkollen

Svensk fotograf frihetsberövad i Belarus

Människor väntar utanför polisstationen där delar av de frihetsberövade hålls.

Uppemot 100 personer, bland dem flera journalister, frihetsberövades i Belarus huvudstad Minsk under torsdagskvällen. En av dem var Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen, som nu släppts.

Paul Hansen befann sig i runt fyra timmar på en polisstation i Minsk tillsammans med andra journalister som frihetsberövats, enligt DN. Han togs av polis vid 18-tiden på torsdagen och måste lämna landet på fredagen.

– Jag mår bra, de var väldigt korrekta mot alla journalister. Flera journalister tvingades öppna sina telefoner men alla vägrade, säger Hansen till DN.

När han släpptes var det ett tiotal journalister kvar på polisstationen, uppger Hansen som säger att det är uppenbart att landets säkerhetsstyrkor ”försöker störa journalistiken”.

Sveriges ambassadör i Belarus, Christina Johannesson, fanns enligt DN vid Paul Hansens sida när han släpptes. Den belarusiska oberoende nyhetssajten tut.by skriver att Hansen nu förbjuds att komma in i landet under de närmaste fem åren.

Många gripna

Enligt tut.by frihetsberövades runt 50 journalister under kvällen, bland annat reportrar och fotografer från nyhetsbyråerna AP och Reuters. Syftet ska ha varit att kontrollera journalisternas lagliga status i landet.

Totalt ska uppemot 100 människor ha gripits under kvällen, enligt den lokala människorättsorganisation Vyasna.

Ett vittne säger till Reuters att de frihetsberövade journalisterna, som skulle bevaka dagens protester, fick sina telefoner och identitetsdokument beslagtagna. De togs av polis efter att ha uppmanats att inte filma protesterna, enligt tut.by, och de flesta av dem ska nu ha släppts. Två reportrar vid USA-finansierade Radio Liberty ska ha gripits mitt under en direktsändning, skriver Interfax.

En fotograf säger till tut.by att hon uppmanats att radera sina bilder och att polisen hotat att förstöra hennes kamerautrustning.

Bilda reservpolisstyrka

På torsdagen kom även nyheten att Belarus president Aleksandr Lukasjenko har bett sin ryske kollega Vladimir Putin att bilda en reservpolisstyrka som kan användas i landet vid behov. Styrkan ska dock inte sättas in om inte situationen kräver det, enligt Putin.

– Jag ser ingen anledning att hymla. Det finns relevanta paragrafer som slår fast att alla medlemsstater i (den rysk-belarusiska) unionsstaten och andra organisationer ska stödja varandra när det gäller skydd av suveränitet, yttre gränser och stabilitet, säger Putin i en intervju med tv-kanalen Rossoja-1.

– Vi har åtaganden gentemot Belarus, fortsätter den ryske ledaren, som säger att han meddelat Lukasjenko att Ryssland kommer att uppfylla dessa.

"Oacceptabelt" agerande

Det övergångsråd som bildats av den belarusiska oppositionen svarar med att kalla Rysslands agerande ”oacceptabelt” och en kränkning av internationell rätt, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att även Natochefen Jens Stoltenberg uppmanar Ryssland att inte lägga sig i krisen i Belarus.

Stora folkliga protester har brutit ut i diktaturen Belarus sedan presidentvalet den 9 augusti, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procents väljarstöd. Resultatet betraktas dock allmänt som ett resultat av valfusk, och bland annat EU och Storbritannien har meddelat att man inte godtar det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV