Radar · Nyheter

Recept för äldreomsorg – samverkan

Ett lå– ngt liv innebär också att man blir äldre.

Villkoren för personal inom äldreomsorg är ofta ohållbara,  inte minst coronakrisen visar det. Det konstaterar regeringens nationella samordnare. Men han har också  förslag på hur situationen kan bli bättre.

Några månader innan coronautbrottet utsåg regeringen en nationell samordnare för att se över arbetssituationen inom kommunal vård och omsorg gällande äldre.

Göran Johnsson fick uppdraget den 7 november förra året. Han har länge jobbat fackligt, som till exempel ordförande. Men då i en helt annan bransch. Precis som Stefan Löfven har han företrätt IF Metall.

Han har fått i uppgift att ta reda på hur man får fler att välja att jobba och vilja stanna kvar inom äldreomsorgen. Hur behöver arbetsmiljön och villkoren vara för att det ska kunna bli verklighet? Svaren ska han redovisa senast den 15 juni 2021.

– En förutsättning för att Sveriges äldre ska få en vård och omsorg av god kvalitet är tillgången på personal med rätt kompetens, sa socialminister Lena Hallengren i Socialdepartementets pressmeddelande när Göran Johnsson blev utsedd.

Hallengren konstaterade även:

– Det måste också finnas förutsättningar för personalen att vilja stanna kvar i yrket.

Egentligen ligger frågan om kompetensförsörjningen inom äldreomsorg på kommunernas bord. Men med allt fler som blir äldre och många som går i pension inom vård- och omsorgsyrken, behöver frågan få nationellt stöd. Det har regeringen slagit fast.

Snart ett halvår senare efter utnämningen, konstaterar Göran Johnsson i tidningen Dagens Samhälle:

”Smittspridningen, med många döda på våra äldreboenden, har gjort det ännu mer synligt: det är anställda med den svagaste ställningen och de mest otrygga villkoren som har i uppgift att ta hand om de allra sköraste människorna.”

Han pekar på arbetsvillkor som liknar de gamla daglönarnas situation, arbetare som fick tillfälliga påhugg dag för dag. På 1600-talet blev de till ett begrepp. Idag motsvaras daglönarna  av timanställda inom vård och omsorg, enligt Johnsson.

Tillsammans

Bort med otrygga arbetsvillkor och in med utbildning. Det är ett grundrecept från Göran Johnsson. Personal behöver få möjlighet att kunna planera sin framtid, känna sig trygga och få kompetent stöd av sina chefer. Inte minst under en så pressad situation som nu, i coronatider.

Det är inte första gången som någon lyfter det. Men frågan är hur det här ska gå att få till i praktiken. Johnsson lyfter en ny och konkret åtgärd:

Alla kommuner ska bjudas in till digitala seminarier för att få till en konkret samverkan på bred front, mellan dem och staten.

”Utredningen som jag leder ska, enligt regeringens uppdrag, ta initiativ till och stödja ett förändringsarbete i kommunerna. Ett sådant arbete kan vi bara göra tillsammans, i nära dialog.” skriver Göran Johnsson på Arbetsmiljödagen den 28 april.

Arbetsmiljödagen lyfts runt om i världen idag och fokuserar på vikten av bra arbetsvillkor – för en god hälsa och ett välfungerande samhälle.  Internationella arbetsorganisationen, ILO,  startade den här dagen 2003.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV