Radar · Nyheter

HD ger grönt ljus för utredning av Bolsonaro

Jair Bolsonaro vid Alvoradapalatset, det officiella presidentresidenset i Brasiliens huvudstad Brasília.

En domare ger klartecken till en utredning om Brasiliens president Jair Bolsonaro och anklagelserna mot honom om politisk inblandning i rättsväsendet, meddelar Högsta domstolen i Brasília.

Domaren, José Celso de Mello, har gett den federala polisen 60 dagar att förhöra den avhoppade justitieministern Sérgio Moro, som kommit med anklagelserna. Resultatet av utredningen ska sedan ligga till grund för ett åklagarbeslut om Bolsonaro ska ställas inför rätta, eller om det i stället är Moro som ska åtalas för falsk vittnesbörd.

Sérgio Moro avgick förra veckan som justitieminister. Med sin bakgrund som domare sågs han som en symbol för kampen mot korruptionen.

Som skäl till sin avgång angav Moro att presidenten sparkat den federale polischefen Maurício Valeixo. Moro menar att det avskedandet handlar om att Bolsonaro velat få insyn i rättsväsendets förehavanden.

Ersättarna blev klara på tisdagen. Ny justitieminister blir André Mendonça, och näste polischef heter Alexandre Ramagem.

Turerna är en svår kris för Bolsonaro. Men en fällning av presidenten ligger långt bort. En rättegång skulle skötas av Högsta domstolen. Men först måste kongressens underhus, deputeradekammaren, säga ja till processen. Och där har Bolsonaro stort stöd.

Om presidenten åtalas stängs han av från sitt ämbete och vicepresident Hamilton Mourão tar över posten tillfälligt i upp till 180 dagar. Om Bolsonaro döms i en rättegång måste han lämna presidentposten.