Radar · Miljö

Guteland vill höja målen för klimatet i EU

Svenska EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S) vill skärpa klimatmålen i EU.

Skarpare klimatmål redan till 2030 och nya delmål på vägen. Så vill EU-parlamentets svenska klimatgeneral gå vidare i striden för ett utsläppsneutralt EU om 30 år.

Jytte Guteland (S) är EU-parlamentets huvudrapportör för förslaget om en ny klimatlag och därmed den som i första hand ska försöka hitta enighet om parlamentets linje.

När hon nu presenterar sitt utgångsförslag vill hon skärpa målen direkt. I stället för en 40-procentig minskning av koldioxidutsläppen till år 2030 vill hon se 65 procent.

– Det här är en viktig ambitionsökning. De första tio åren är helt centrala, säger Guteland på en webbsänd presskonferens på tisdagen.

– Det kommer att bli en tuff debatt gentemot vissa medlemsländer och i EU-parlamentet, men jag är villig att ta den fajten.

Klart i höst?

Förslaget om den nya klimatlagen lades fram av EU-kommissionen i början av mars och har som huvudmål att göra EU klimatneutralt år 2050.

På vägen dit vill Guteland också ha nya delmål inskrivna till 2040.

– Det kommer inte att vara helt linjärt, men det bör ligga någonstans mellan 80 och 85 procent.

Hennes förslag till parlamentslinje ska presenteras för parlamentets miljöutskott i mitten av maj, med förhoppning om att kunna röstas igenom där under sommaren och av hela parlamentet i september. Därefter vidtar sannolikt tuffa kompromissförhandlingar med EU:s medlemsländer i ministerrådet som också ska säga sitt om kommissionens förslag.

Målet är ändå att få slutlig enighet om klimatlagen redan i år.

Ny klimatpanel?

EU-kommissionen har i sitt ursprungsförslag velat ge sig själv rätten att vid behov trycka fram tuffare åtgärder, genom så kallade delegerade akter. Det har dock fått tummen ner av både medlemsländerna och EU-parlamentets rättstjänst och är därför slopat i Gutelands förslag.

I gengäld vill hon passa på att skapa EPCC – en EU-motsvarighet till FN:s klimatpanel, IPCC.

– Det viktiga är att all klimatpolitik ska bygga på aktuella siffror, säger Guteland.