Radar · Nyheter

Dödsfiender tvingas ihop i fängelser

En av bilderna på den kollektiva bestraffningen i fängelserna som Nayib Bukeles stab publicerat.

Efter en mordvåg i El Salvadors fängelser reagerar president Nayib Bukele med järnhand mot landets ökända gäng. Men den brutala kollektiva bestraffningen väcker uppseende, särskilt i dessa coronavirustider.

Liksom i många andra latinamerikanska länder är förhållandena dåliga på El Salvadors anstalter. Tusentals gängmedlemmar sitter inlåsta i misär, och våldet finns överallt. Bara den gångna helgen rapporteras över 50 personer ha dödats i konflikter innanför murarna.

President Nayib Bukele, som redan fått mycket kritik för auktoritära tendenser efter valsegern för drygt ett år sedan, reagerar starkt. Via officiella Twitterkonton sprider han bilder på fångar som tvingats att packa ihop sig tätt i långa rader. Och presidenten redogör för nya strikta begränsningar. Bland annat ska dödsfiender från de stora gängen MS-13 och Barrio 18 placeras i samma celler, och cellerna byggs om så att internerna inte ska kunna se ut.

I mars blev Bukele omtalad för snabba och långtgående åtgärder för att hejda coronaviruset, och särskilt i skenet av dem väcker den kollektiva bestraffningen mot fångarna kritik. Internerna är på de publicerade bilderna iförda munskydd, men att sätta dem tätt ihop och att låsa in fiender tillsammans befaras bädda både för smittspridning och mer våld.

I helgen underströk Bukele också att polisen kan använda dödligt våld i jakten på gängmedlemmar ute i samhället, rapporterar medier i huvudstaden San Salvador.

El Salvador är ett av världens mordtätaste länder. Brottsgängen har i medier beskrivits som landets största ”arbetsgivare”, med tiotusentals lojala medlemmar.