Radar · Morgonkollen

USA: Amy Coney Barrett godkänd som ny domare i HD

Amy Coney Barrett är nu HD-domare.

Amy Coney Barrett är ny domare i Högsta domstolen i USA. Med 52 röster mot 48 röstade senaten för att godkänna henne.

– Helt objektivt så förtjänar domare Barrett att godkännas till Högsta domstolen. Det amerikanska folket håller med. Om bara några minuter kommer hon att ingå i Högsta domstolen, sade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, precis före omröstningen enligt CNN .

”I dag har Republikanerna trotsat det amerikanska folkets vilja genom att på ett regelvidrigt sätt godkänna en Högsta domstolen-domare”, skriver vicepresidentkandidaten, tillika senatorn, Kamala Harris på Twitter . ”Vi kommer inte att glömma detta”, fortsätter hon.

Konservativt övertag

Senatorerna höll i stort sina partilinjer, då alla utom en republikan – Susan Collins från Maine – röstade för och samtliga demokrater röstade emot.

Med Amy Coney Barrett får de konservativa domarna ett övertag på 6–3 mot de mer liberala i HD.

HD-ordföranden John Roberts kommer att svära in Coney Barrett under tisdagen, amerikansk tid, enligt ett pressmeddelande från domstolen. ”Efter att ha svurit eden kommer hon att kunna börja delta i domstolens arbete”, heter det i uttalandet.

Redan på måndagskvällen hölls en första ceremoni för Coney Barrett vid Vita huset där hon svor en ed om att tjäna konstitutionen.

– Kärnan i den ed som jag högtidligt har avlagt i kväll innebär att jag kommer att göra mitt jobb utan varken rädsla eller förmåner och jag kommer att göra det oberoende av både politik och mina personliga åsikter. Jag älskar konstitutionen och den demokrati som den upprätthåller och jag ska ägna mig åt att skydda den, sade Coney Barrett vid ceremonin.

Rekordsnabb process

Republikanernas nomineringsprocess har gått i rekordfart, efter den liberala domaren Ruth Bader Ginsburgs frånfälle i september.

Det är något som har retat upp Demokraterna, inte minst eftersom Republikanerna själva motarbetade ett förslag på domare till Högsta domstolen då demokraten Barack Obama var president 2016. Republikanernas motivering då var att utnämningen låg för nära valet. Efter valet 2016 utsåg sedan president Donald Trump den konservative domaren Neil Gorsuch.

– I kväll kommer den republikanska majoriteten att parodiera sin egen uttalade princip att det amerikanska folket förtjänar en röst i valet av HD-domare och se till att två domare i Högsta domstolen tillsätts utifrån helt motstridiga riktlinjer, sade Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, före omröstningen.