Radar · Mänskliga rättigheter

Saudisk kvinnorättskämpe i ny hungerstrejk

Ett egentaget foto visar aktivisten under en bilfärd 2014, en färd som fick henne fängslad.

Den saudiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul har inlett en ny hungerstrejk för att kräva utökade rättigheter i fängelset. Det meddelar aktivistens familj.

Loujain al-Hathloul har suttit fängslad sedan 2018 för sitt engagemang för kvinnors rättigheter i landet, en av de otaliga frågor hon engagerade sig i var kvinnors rätt att köra bil.

Drygt en månad innan det blev lagligt för saudiska kvinnor att köra bil greps hon och ett tiotal andra aktivister. Hon har ännu inte hörts i rätten.

Det som nu får aktivisten att hungerstrejka är att hon förvägrats veckovis kontakt med sin familj. Då fängelsebesök inte tillåts under den pågående pandemin ska kontakten ske via telefon en gång i veckan, något som aktivisten nekats i perioder.

”Loujain har sagt att hon är trött på att behandlas illa och att berövas möjligheten att höra sin familjs röster. Hon har meddelat att hon kommer att hungerstrejka tills de tillåter henne att ringa sina samtal”, skriver aktivistens syster Lina al-Hathloul på Twitter .

För ett drygt år sedan anklagade Loujain al-Hathloul saudiska myndigheter för att ha torterat och sexuellt trakasserat henne i fängelset – uppgifter som tillbakavisats av myndigheterna.