Radar · Integritet

Säkherhetsföretag kritiseras efter dataläcka

Gunnebo utsattes för en cyberattack i somras.

Säkerhetsföretaget Gunnebo utsattes i somras för en cyberattack. Dagens Nyheter rapporterar nu att en stor mängd information från attacken, exempelvis ritningar och avtal, har publicerats öppet på nätet.

Enligt tidningen finns det i dataläckan detaljer om bland annat riksdagens skalskydd, ritningar för Skatteverkets kontor i Sundbyberg och foton över installationer av bankomater.

Attacken har sedan tidigare anmälts till Säpo som misstänkt industrispionage. Gunnebo sade i ett pressmeddelande i augusti att ”driftpåverkan” blev ”minimal”.

Leif Nixon, it-säkerhetsexpert på Sectra communications, som DN pratat med, är starkt kritisk till Gunnebos hantering av ärendet.

– Att bli hackad är en sak, det kan man aldrig skydda sig hundraprocentigt från. Men det är under all kritik att hantera en incident så här dåligt. A och O när ett intrång inträffat är att fastställa vad som faktiskt hänt, och här hade tio minuters efterforskning räckt för att förstå risken för att kritiska data blivit stulna, säger han till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV