Radar · Migration

Rapporter om grova övergrepp vid bosnien-kroatiska gränsen

Foto taget av sjukvårdspersonal i Bosnien som dokumenterat skadorna hos en man som blivit misshandlad när han försökt ta sig över den kroatiska gränsen.

Flera människorättsorganisationer rapporterade i förra veckan om grova fysiska och sexuella övergrepp på flyktingar längs gränsen till Kroatien. Vittnesmålen visar att det våld som rapporterats om de senaste åren nu har blivit grövre.

Den senaste veckan har det kommit en rad vittnesmål på hur flyktingar vid den kroatiska gränsen utsatts för grov misshandel och även ett sexuellt övergrepp av den kroatiska gränspolisen. De kroatiska myndigheterna nekar till anklagelserna om att gränspolisen skulle vara inblandad.

Det är den ideella organisationen Danska flyktingrådet som har tagit in flera vittnesmål om övergrepp som ska ha skett mellan den 12 och den 16 oktober. Samtliga av vittnena ska ha haft märken efter misshandel synliga på kroppen.

För tidningen The Guardian berättar organisationen om hur bland annat en grupp afghanska flyktingar greps av män i svarta uniformer med masker för ansiktena och fördes till ett okänt område där de blev bestulna och beordrade att ta av sig alla kläder utom underkläderna. Därefter blev de slagna, sparkade och piskade. En av männen beskriver också att han blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp med hjälp av en gren.

"Aldrig sett något liknande"

Mustafa Hodžić, läkare i Velika Kladuša som ska ha undersökt mannen säger till The Guardian att  ”patienten hade sår över hela kroppen, på rygg och ben. Jag kan bekräfta tecken på tydligt sexuellt våld … Jag har aldrig sett något liknande. Även om det inte är första gången som läkare (som) jag har sett tecken på sexuellt våld mot invandrare, som enligt asylsökarnas redogörelser begicks på kroatiskt territorium av kroatiska tjänstemän klädda i svarta uniformer”.

De senaste åren har såväl ideella organisationer, läkare och FN-rapportörer larmat om övergrepp längs den kroatiska gränsen. Men nu  verkar det ha intensifierats.

”Vittnesmålen som samlats in från offer för pushbacks är skrämmande”, säger Charlotte Slente, Danska flyktingrådets generalsekreterare, till The Guardian. ”Mer än 75 personer på en vecka har alla oberoende rapporterat omänsklig behandling, brutal misshandel och till och med sexuella övergrepp.”

Till Al Jazeera säger hon att ”Vi måste se åtgärder för att stoppa den systematiska användningen av våld. Att behandla människor på detta sätt, orsaka allvarlig smärta och orsaka onödigt lidande, oavsett deras migrationsstatus, kan inte och bör inte accepteras av något europeiskt land eller av någon EU-institution”.

En talesperson för Kroatiens inrikesministerium säger till Al Jazeera att anklagelserna mot den kroatiska gränspolisen är gjorda utan några bevis:

”När dessa anklagelser gjordes inledde inrikesministeriet extra brådskande förfaranden för att verifiera anklagelserna, eftersom det är vårt mål och i vårt intresse att, å ena sidan, ta bort alla misstankar om handlingar gjorda av kroatiska poliser, och å andra sidan sanktionera och eliminera oegentligheter om någon av en slump har inträffat”.

"Markerar en vändning"

Men även nätverket Border violence monitoring network beskriver flera fall av övergrepp i oktober. De konstaterar också en intensifiering av våldet.

”Även om pushbacks har förekommit i detta gränsområde i över två år, så markerar den extrema karaktären av de senaste övergreppen från den kroatiska polisen en vändning i användningen av trubbiga vapen på enskilda transitgrupper”, skriver de på sin hemsida.

EU-kommissionären Ylva Johansson skrev på sitt twitter-konto den 22 oktober att hon tagit del av rapporterna och tar dem på mycket stort allvar:

”Idag träffar jag ministrar från västra Balkan för att diskutera samarbete om migrationshantering mot bakgrund av den nya pakten om migration och asyl. Jag påminde om att effektiv gränsförvaltning måste ske med full respekt för grundläggande rättigheter.”