Energi · På gång

På gång

Vad gör vi om det inte blåser? Naturskyddsföreningen diskuterar framtidens energiomställning i dag, tisdag.

22–27/10 Barnvagnsmarschen har pågått sedan 2010. Varje år samlas tusentals människor på ett femtiotal orter i hela landet för att tillsammans manifestera mot mödradödlighet. I år väljer alla själva när och var man vill marschera under perioden 22–27 oktober för rätten att överleva sin graviditet. Alla som deltar får alltså sin alldeles egna barnvagnsmarsch, så att man undviker att samlas i stora grupper.

Nordiska rådets prisutdelning

27/10 Nordiska rådets litteraturpris, barn- och ungdomslitteraturpriset, filmpriset, musikpriset och miljöpriset delas ut i en tv-sändning som planeras i samarbete med isländska public servicebolaget RUV.

AW online: Vem får säga vad?

27/10 Kändisar, politiker, forskare, journalister, författare och artister. Listan över personer som har fått sina karriärer raserade på grund av sina åsikter och handlingar växer för varje dag. Vissa menar att det är ett hot mot yttrandefriheten, demokratin och den öppna debatten. Varför är de här fenomenen så aktuella just nu? AW med forskare livesänds som vanligt från Pustervik i Göteborg.

Sverige kan vara helt förnybart 2040 – ta del av hur vi når dit

27/10 Naturskyddsföreningen arrangerar en digital workshop om framtidens energiomställning. Fossila bränslen måste fasas ut så snabbt som möjligt och det kräver politiska beslut. Under workshoppen diskuteras lösningar, samtidigt som några av de största frågetecknen reds ut. För hur ska energin räcka och vad gör vi när det inte blåser?

Dom i unikt jättemål gällande artskyddsbrott

27/10 Dom meddelas i mål mot en man i 50-årsåldern som köpt och sålt döda djur och djurdelar både via nätet och i direkta affärsuppgörelser. Mannen är åtalad för grovt artskyddsbrott och enligt åklagaren är målet det största i sitt slag i Sverige hittills.

Dagen för religionsfrihet

27/10 Denna dag uppmärksammas Internationella religionsfrihetsdagen.

Skolbibliotekens dag

27/10 I dag uppmärksammas skolbiblioteken på Internationella skolbiblioteksdagen.

Manifestation för växtbaserad mat

29/10 Animal rebellion arrangerar en manifestation utanför riksdagshuset i Stockholm. Temat är att vi är mitt inne i en klimatkris och politikerna behöver agera. Ett första steg är att omedelbart ställa om vår animaliska livsmedelsproduktion till en växtbaserad kost.

Läkemedelsrensning i Östersjön

29/10 Tekniska verken arrangerar ett europeiskt digitalt seminarium om läkemedelsrening i Östersjön.

Resultat i Nya Zeelands omröstningar om cannabis och dödshjälp

30/10 Resultat om folkomröstningar i Nya Zeeland gällande legalisering av cannabis samt dödshjälp, väntas bli tillkännagivet under dagen.

Skolstrejk för klimatet

30/10 Skolstrejkerna fortsätter runt om i Sverige, främst i Stockholm och Göteborg. Göteborg arrangerar coronavänliga manifestationer och i Stockholm (och övriga landet) kan man medverka digitalt.

Klimatstrejk

30/10 Greta Thunberg fortsätter att strejka för klimatet tills Sverige är i linje med Parisavtalet. I Göteborg samlas klimatengagerade för att stödja Greta och framföra krav på klimatåtgärder lokalt och nationellt. I Stockholm samlas man online.

Vänsterpartiet håller kongress: Ny partiledare

31/10-1/11 Vänsterpartiets kongress inleds. Jonas Sjöstedt håller avskedstal. Ny partiledare väljs klockan 16.00.

Vegandagen

1/11 I dag uppmärksammas Internationella vegandagen.

Pippi Långstrump 75 år

1/11 Astrid Lindgrens karaktär Pippi Långstrump, eller Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump som hon egentligen heter, firar 75 år.

Barnens klimatpris

2/11 Children’s climate prize avslöjar årets vinnare.