Radar · Utrikes

Allt fler barn undernärda i krigets Jemen

En undernärd sju månader gammal pojke undersökt på en klinik i Deir Al-Hassi.

Situationen blir allt värre för de hungrande i krigets Jemen. Antalet små barn som lider av akut undernäring har skjutit i höjden, varnar FN i en ny rapport.

Den redan katastrofala situationen i landet har förvärrats ytterligare under året med anledning av pandemin, en förvärrad ekonomisk kris, översvämningar, eskalerande konflikt och bristande resurser till hjälparbete.

”Vi har varnat sedan i juli för att Jemen står på randen till en svältkatastrof”, säger Lise Grande, FN:s humanitära samordnare i Jemen, i ett pressmeddelande.

”Om kriget inte upphör nu närmar vi oss en situation där utvecklingen inte går att vända och riskerar att förlora en hel generation av små barn”, tillägger hon.

Riskerar att dö

Antalet fall av akut undernäring hos barn under fem år har ökat med närmare tio procent i södra Jemen under 2020 – till totalt över en halv miljon, enligt FN:s beräkningar.

Den största ökningen har skett inom kategorin allvarlig akut undernäring. Det innebär att närmare 100 000 barn under fem år riskerar att dö om de inte får omedelbar behandling.

Dessutom är minst en kvarts miljon gravida eller ammande kvinnor i behov av behandling mot undernäring.

Siffrorna gäller 133 distrikt i södra Jemen, där det finns totalt 1,4 miljoner barn under fem år.

Stor behov av stöd

Situationen befaras vara ungefär lika allvarlig i områden i norra Jemen som kontrolleras av Huthirebellerna. FN håller fortfarande på att ta fram en bild över situationen där.

FN klassar situationen i Jemen som världens mest omfattande humanitära kris då 80 procent av befolkningen är i behov av humanitärt stöd.

För att möta de akuta behoven och förhindra en fortsatt förvärring behövs ett tillskott på minst 50 miljoner dollar i finansiering, enligt FN och dess partnerorganisationer.