Radar · Morgonkollen

Trump: Kommer att lämna Vita huset

Donald Trump säger för första gången att han kommer att lämna Vita huset om elektorerna den 14 december formellt utser Joe Biden som president.

USA:s president Donald Trump meddelar att han kommer att lämna Vita huset om elektorerna röstar fram Joe Biden som president.

– Visst kommer jag att göra det – och det vet ni, svarade Trump på frågan ifall han kommer att lämna sitt presidentkontor om elektorerna formellt fastställer Joe Bidens valseger den 14 december.

Uttalandet kom mitt under USA:s firande av Thanksgiving, i samband med en frågestund med journalister i Vita huset. Det är det närmaste ett medgivande om att han kommer att acceptera en valförlust som Trump hittills har yppat.

Hävdar valfusk

Efter det fortsatte emellertid den republikanske presidenten att hävda att det har förekommit valfusk och att elektorerna gör ett misstag om de röstar fram Biden.

Det här valet var ett omfattande bedrägeri, insisterade Trump, utan att hänvisa till några konkreta exempel på röstfusk, rapporter nyhets byrån AFP.
Han tillade att det därför kommer att kännas tufft för honom att erkänna en valförlust.

– Det kommer att vara väldigt svårt att ge upp, medgav Trump.

I presidentvalet den 3 november kammade demokraten Joe Biden hem 306 elektorer, medan Trump skrapade ihop 232, från landets 50 delstater. Den 14 december röstar elektorerna och utser formellt USA:s näste president, som tillträder den 20 januari. Trump ville under frågestunden inte säga ifall han kommer att medverka när Biden svärs in som president, vilket en avgående president förväntas göra, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Avvisade stämningar

Trump har sedan presidentvalet försökt att bestrida valresultatet i flera domstolsärenden. Hans anklagelser om att det bland annat har förekommit felaktigheter i rösträknandet och att stora mängder ogiltiga röster har räknats har dock inte kunnat bevisats i domstol, bland annat avslog en federal distriktsdomstol i Pennsylvania den 21 november en stämning från Trumpkampanjen, som ville ogiltigförklara miljontals poströster.

Tidigare i veckan inleddes maktövergången formellt, i och med att myndigheten GSA godkände att pengar delas ut till den tillträdande presidenten Joe Biden. Trump har accepterat beslutet.

Nästa steg i USA:s valprocess

• 8 december: Kallas i USA för Safe harbor day. All rösträkning och fastslagning av resultaten ska vara klart i delstaterna och elektorerna utses.
• 14 december: Medlemmarna i elektorskollegiet möts i delstatshuvudstäderna för att formellt rösta på en president och en vicepresident.
• 6 januari: Representanthuset och senaten möts för att räkna elektorsrösterna.
• 20 januari: Den avgående presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in.