Glöd · Ledare

För guds skull – fortsätt handla!

I slutet av förra veckan kallade regeringen till ytterligare en pressträff om coronapandemin. Denna gång var det näringsminister Ibrahim Baylan som kallade och som vanligt stod Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till höger.

Men där tog likheten med tidigare coronapressträffar slut. För denna gång handlade det inte om nya restriktioner. Det handlade varken om att stänga ner krogar tidigt, begränsa stora delar av kulturen och idrotten så hårt att de får svårt att överleva, stänga skolor eller förbjuda besök hos gamla. Nej, det handlade inte ens om att inskränka mötes- och demonstrationsfriheten.

Istället handlade det om hur vi på ett smittsäkert sätt ska hålla igång handeln. Till vänster om ministern stod inte som så ofta någon kollega från regeringen eller en representant från en annan myndighet. Nej, på den andra sidan stod Svensk handels vd Karin Johansson. Och budskapet var tydligt. Efter de sedvanliga allvarsorden om pandemin och vikten att vi alla tar vårt ansvar så gick pressträffen över till hur vi ska kunna fortsätta handla, men på ett smittsäkert sätt.

– Det är ju så att vi i det svåra läge som vi är i princip avråds från att besöka andra butiker än livsmedelsbutiker och apotek. Men … ehh … likväl … sa Baylan.

– Jag vill vara tydlig med att många handelsföretag fått betala ett oerhört pris och marginalerna är för länge sedan förbrukade, sa Johansson.

– Många företag inom svensk handel har sett stort försäljningstapp, sa Baylan.

– Jobb och företag står på spel, sa Johansson.

– Julhandeln är en höjdpunkt för människor, sa Baylan.

– Vår uppmaning till oss alla är att sprid ut era köp, börja era julklappsköp redan nu, sa Johansson.

– Det kommer bli jul och julklappar även i år, sa Baylan.

– Fortsätt handla, sa Johansson.

Gång på gång så upprepas att vi ska undvika trängsel när vi handlar. Inte undvika att handla. Undvik trängseln när du handlar på Black Friday, undvik trängsel när du handlar julklappar eller undvik trängseln på mellandagsreorna.

Så fjärran från de hårda förbud och begränsningar som gäller på andra platser i samhället. Det spelar ingen roll över hur stort område en orienteringstävling sker på, hur stor teatern eller sportarenan är eller hur mycket en demonstration sprider ut sig. Förbuden och begränsningarna gäller på de områdena oavsett om trängsel kan undvikas eller inte. Men i köpladorna finns inga begränsningar utan bara en snäll förmaning från Baylan att försöka undvika trängsel när du handlar.

Tydligare kan det inte bli vad regeringens prioriteringar är. Nej till kultur, nej till sport, nej till demokrati, möten och demonstrationer, nej till nattliv på krogen. Men vad ni än gör, så fortsätt handla! Handla utan trängsel, men fortsätt hålla konsumtionen igång. Julen och hjulen måste fortsätta snurra. Nej, till och med till att besöka gudstjänsterna under advent. Men för guds skull, besök köptemplen och fortsätt handla. Tydligare kan det inte bli vad vår tids religion är.

Basinkomst i Ecuador. Basinkomst i Irland. Basinkomst i land efter land.

Obligatorisk förskola för femåringar.