Energi · Mat med Jenny

Drömmiga fikastunder på Thereses kafé

Kaféet drivs tillsammans med bageriet Unbakery, som producerar raw food-bakverk till kaféer och butik runt om i landet.

Runt om i landet finns tusentals aktörer som driver företag inom vegansk mat. En av dessa är Therese Lyander som är delägare i kaféet Fern och fika i Stockholm, tillsammans med Monika Majnik och Unbakery. Syre tar ett litet snack med henne.

Hej Therese Lyander! Vem är du?

– Jag har en bakgrund inom konst- och designbranschen i både London och Stockholm. 2019 gjorde jag en helomvändning i min karriär som ledde mig till köket i Sthlm Raw och Monika Majnik. Monika och jag hittade varandra direkt samtidigt som företaget var mitt i en re-branding och Monika behövde en partner att driva det nya varumärket med. Jag tog steget till att bli partner och tillsammans med Jonathan Boutin från Unbakery har vi utvecklat vår växtbaserade och glutenfria oas i Hornstull som vi lanserade i februari 2020.

Den växtbaserade och glutenfria livsstilen har varit en del av Therese Lyanders liv i sex år
Den växtbaserade och glutenfria livsstilen har varit en del av Therese Lyanders liv i sex år. Nu driver hon det veganska kaféet Fern och fika. Foto: Fern och fika

Vad är det som gör Fern och fika till ett speciellt ställe?

– Det är definitivt att inte behöva kompromissa hälsa med drömmig mat. Normtänkandet kring växtbaserat, glutenfritt och utan raffinerat socker är: ”Finns det ens något kvar att äta då?”. Hos oss kan en frossa i fluffiga american style pancakes i olika smaker, brunch, afternoon tea, mackor och sallader som inte bara är falafel och hummus. Vi visar att växtbaserad mat är så mycket mer. Fern och fika är himlen för veganen eller specialkostaren som vill ta med sina nära och kära på en fika och känna sig normal.

Varför har ni valt att satsa på växtbaserad mat?

– Det är det enda självklara 2020. Djuren, klimatet och hälsan är trestegsraketen till vart mänsklighetens enda fokus bör ligga just nu.