Radar · Miljö

Stopp för ”spökflyg” i EU

Stannar på marken.

Flygbolag har i pandemins Europa kört nästan tomma plan för att inte förlora start- och landningstider. Men nu har Europaparlamentet röstat i genom en undantagsregel för att låta planen stå på marken.

Stängda gränser och andra rörelserestriktioner betyder att färre sätter sig i ett flygplan i dag. Mellan januari och mars väntas resenärerna på EU:s flygplatser ha minskat med 67 miljoner passagerare, enligt Ekot.

Trots det har halvtomma eller nära tomma plan, så kallade spökflyg fortsatt lyfta. Detta eftersom regeln för att få behålla sina start- och landningstider på flygplatser inom EU är att minst 80 procent av dem måste användas.

Men i går röstade Europaparlamentet för en tillfällig hävning av den så kallade ”use it or lose it”-policyn, som ska gälla fram till mitten av september.

– Den här akuta åtgärden sätter stopp för en ekologiskt och ekonomiskt absurd situation, kommenterade den franska EU-parlamentarikern Dominique Riquet (Parti Radical) omröstningen, enligt Renew Europe.

Förslaget om att ändra policyn för start- och landningstider lades så sent som 13 mars och har behandlats i ilfart. Själva omröstningen skedde inte genom sammanträde, utan ledamöterna fick röstsedlar via mail som de skrev under, fotograferade och återsände till parlamentet. Det är första gången ett beslut fattas på det viset, skriver SvD.

Miljöpartistiska parlamentarikern Jakop Dalunde vill att ändringen ska bli permanent, säger han till Ekot.

– Detta kommer innebära att flygbolagen får en större möjlighet att dra ned på sin verksamhet i anslutning till hur många människor som faktiskt vill flyga, utan att vara rädda att förlora sina slot-tider för nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV