Radar · Nyheter

Lokalt nätverk av kvinnor arbetar mot corona i Indien

Lokala kvinnliga byrå-ledare har en nyckelroll i arbetet mot corona i Indien.

Indien har än så länge få fall av corona och arbetar nu för att förhindra att smittan får fäste. För att nå ut till alla byar i det stora landet använder man sig bland annat av byråden – Panchayats.  Nu mobiliseras också de tusentals kvinnliga byråledare som utbildats att ta plats i den lokala politiken.

Indien har 843 bekräftade fall av coronasmittade. I en befolkning på  1,3 miljarder invånare är det inga chockerande siffror men en snabb ökning av väcker oro hos myndigheterna. Indien var ett av de första länderna i världen som stängde sina gränser för turister och utlänningar. Det har också införts restriktioner för resor i många tätbefolkade distrikt. Miljonstäder som New Delhi, Mumbai och Bangalore är i karantän till och med 31 mars. Kollektivtrafiken har stängts av och alla butiker, fabriker och kontor hålls stängda. Polis ser till att människor stannar kvar i karantän.

För att nå ut till alla Indiens invånare använder sig regeringen av byråden – Panchayats – och till dessa har organisationen The Hunger project under åren utbildat tusentals kvinnliga byrådsledare som nu får en viktig roll i kampen mot corona. The Hunger project arbetar för att stärka framför allt kvinnor att själva motverka hunger och fattigdom i sin närmiljö. I coronakrisen handlar det nu om att motverka myter och rykten samt sprida information i alla möjliga kanaler – från högtalare till sociala medier.

– Människor på landsbygden får information via TV, sociala medier, tryckt media och whatsapp, om de har en smartphone, säger Ruchi Yadav, programchef för The Hunger project i Indien, i ett pressmeddelande.

De lokala kvinnliga byrå-ledarna har en nyckelroll berättar han. Det handlar om cirka 8 000 kvinnliga lokala ledare som har kontakt via whatsapp för att dela information. The Hunger project tar även hjälp av många lokala partners, exempelvis har en lokal partnerorganisation i delstaten Odisha tagit fram en informationsaffisch och en annan medieorganisation har producerat korta informationsfilmer. På så sätt når vi ut på Hindi till kvinnliga byrådsmedlemmar som bor långt ut på landsbygden.

Ruchi berättar att en viktig del i arbetet är att göra relevant myndighetsinformation tillgänglig för alla.

– Vi redigerar mycket av informationen först för att göra det förståeligt för människor med låg eller ingen utbildning. Vi vill göra det ännu enklare att dela fakta om coronavirus med andra bybor – och att bekämpa desinformation. För det sprids verkligen konstiga lösningar via rykten, säger Ruchi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV