Intro

Larm eller lugn i mediebruset

Massmedia har många strängar på sin lyra. Informera. Granska. Påverka. Underhålla. I mediesamhället anno 2020  är konsumtion av nyheter och opinion i alla former ungefär som att andas, om man nu törs det. Covid-19 kan antas vara det första viruset som blivit så att säga viralt och bortom alla clickbait kan nyhetsförmedlingen spela en livsavgörande roll i fråga saklig information och samhälleliga direktiv. Men den sätter också tonen för hur vi talar om krisen med varandra och det har aldrig varit lättare att piska upp en panisk stämning.

Än så länge är det för tidigt att uttala sig om huruvida rapporteringen om coronaviruset är av rimliga proportioner. För framtida bruk kommer medieforskare vid Göteborgs universitet att undersöka mediernas rapportering och hur den överensstämmer med allmänhetens uppfattning av vad de fått läsa, se eller höra. Resultaten kan sedan i sin tur jämföras med tidigare liknande händelser – även om det just nu känns som att detta inte liknar någonting. Hade vi is i magen eller såg vi för många domedagsfilmer och kunde inte motstå den makabra frestelsen att för en stund piffa till manuset?

I dagens tidning kan du också läsa om de kvinnliga byråden som på lokal nivå arbetar för att motverka smittspridning i Indien. Och att EU-parlamentet har satt stopp för att nästan tomma plan fortsätter i trafik – inga mer spökflyg.