Radar · Miljö

Delseger för Standing rock sioux-stammen i kampen mot oljan

Sedan 2016 har ursprungsfolk och miljöorganisationer protesterat mot oljeledningen Dakota access pipeline.

Oljeledningen Dakota access pipeline behöver omprövas eftersom miljöriskerna inte är tillräckligt kartlagda. Beslutet, som fattades av en federal domare i veckan är en viktig delseger för ursprungsfolket Standing rock sioux och de miljöorganisationer som under flera år kämpat mot oljeplanerna.

Från North Dakota till Illinois, en sträcka på nära 190 mil, sträcker sig sedan snart tre år tillbaka Dakota access pipeline. Oljeledningen går genom känslig natur och under Missisippifloden som fungerar som vattentäkt för ursprungsfolket Standing rock sioux. Sedan 2016 har stammen tillsammans med ett stort antal miljöorganisationer protesterat mot oljeledningen, och trots att den är i bruk sedan tre år tillbaka har de inte givit upp.

Och så i onsdags den 25 mars bar kampen frukt. En federal domare beslutade att det måste ske en ny prövning av ledningens risker för miljön, eftersom de inte tillräckligt studerats, skriver New York Times.

– Det här är ett riktigt stort steg I historien om den här kampen, sa Jan Hasselman, advokat från miljöorganisationen Earthjustice, som företräder Standing rock-stammen till tidningen.

Enligt domaren saknas kunskap om riskerna vid en oljeläcka, och det är därtill osäkert om oljeledningens system för att upptäcka en läcka är tillräckligt. Nu måste en bättre miljökonsekvensbeskrivning göras. Om oljeledningen kommer vara igång under tiden det görs är ännu inte bestämt.

Oljeledningen Dakota access pipeline rönte stor uppmärksamhet 2016, när uppåt 15 000 personer under flera månaders tid demonstrerade mot bygget. Miljöorganisationerna oroar sig för effekterna på luft, vatten, växt- och djurliv och jordbruk. För ursprungsfolken i området förstör ledningen även områden med stor religiös och kulturell betydelse.

Läs Syres tidigare rapportering om kampen mot oljeledningen här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV