Glöd · Ledare

Blir basinkomst en valvinnare i USA?

I onsdags röstade en helt enig senat igenom det största stödpaketet i Förenta Staternas historia. I paketet, som uppgår till 2 000 miljarder dollar, ingår – bland många andra initiativ för att hålla landet på fötter och plana ut coronaspridningen – en direkt utbetalning, helikopterpengar eller tillfällig basinkomst om man så vill, till vuxna på motsvarande 12 000 kronor, och 5 000 kr till alla barn. Den kommer med mycket få restriktioner och en högt satt inkomstgräns för när den utbetalda summan börjar sänkas. Först när du som singel utan barn tjänar mer än motsvarande 750 000 kronor om året börjar den trappas av, och är helt borta när du uppnår 1 miljon kronor i årsinkomst. 

Det har i nuläget enbart beslutats om en enstaka utbetalning, men möjligheten att ta ytterligare beslut för fler utbetalningar framöver finns inskrivet i formalian. Och de flesta verkar överens om att det kommer behövas fler. USA har inte sett sin corona-peak än och själva poängen med karantän är ju att göra smittspridningen långsam och utdragen så sjukvården inte havererar. Om människor ska ha en möjlighet att fortsätta hålla sig isolerade för att skydda både sig själva och samhället kommer det behövas fler ekonomiska injektioner rakt ner i deras fickor.

Så chansen finns att det om några månader kommer finnas en amerikansk befolkning som (nästan) allihop upplevt känslan av minskad ekonomisk stress, större trygghet, och med stor sannolikhet även tacksamhet mot landets politiker för det visade förtroendet och för möjligheten att få vara delaktiga i landets återhämtning. Vad kommer det betyda för presidentvalet i november 2020? 

Det amerikanska folket är nämligen inte speciellt nöjda med sin president just nu, efter att han uttalat sig alltför lättsinnigt om coronaviruset och varit för långsam med att införa några åtgärder för att stoppa spridningen. Med det kommande valet i åtanke behöver Trump helt klart sätta igång en charmoffensiv mot befolkningen för att ha en chans att behålla sin post.

Demokraternas Bernie Sanders har alltid haft en välvillig inställning till basinkomst till skillnad från konkurrenten Joe Biden, som tvärtom uttalat sig mycket negativt om hur det skulle göra människor lata, så även om Biden just nu leder kandidatvalet med 1 217 delegater mot Sanders 914 så återstår många delstater innan valet är avgjort, och mycket kan hinna hända på den tiden. 

Det här skulle kunna ställa om den politiska diskursen helt och hållet. När coronaviruset försvunnit (för denna gången) kan vi kanske se fram emot ett amerikanskt presidentval där det står mellan Trump och Sanders – och att de båda kommer gå till val på frågan om basinkomst för det amerikanska folket. 

Basinkomstens tid är nu!

Synd att det skulle krävas en pandemi för att fler skulle förstå det. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV